Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic sta Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma SLOGA pripravila proslavo v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana. Na prireditvi so podelili priznanja nagrajencem mladinskega natečaja ob dnevu človekovih pravic na temo podnebnih sprememb.

V uvodnem nagovoru je zasl. prof. dr. Bojko Bučar je v imenu Društva za Združene narode za Slovenijo poudaril pomen in aktualnost človekovih pravic, tudi v času podnebne krize. Mladi si želijo živeti v svetu, kjer bodo lahko imeli vsaj enake priložnosti kot sedanja generacija. To pa ne bo možno, če ne bomo aktivno pristopili k reševanju posledic podnebnih sprememb.

Patricija Virtič, vodja področja za globalno učenje pri Platformi SLOGA se je zahvalila mentorjem, ki spodbujajo mlade k razmišljanju o kompleksnih temah in globalnih izzivih. Še posebej se je zahvalila vsem natečajnikom, ki so s svojimi deli dali misliti tudi izbirni komisiji. »Mladi imate pomembno vlogo pri udejanjanju človekovih pravic in ciljev trajnostnega razvoja. Ob nekaterih delih mladih in pogledih na to izzivov polno problematiko so bile debate živahne tudi med delom izbirnih komisij,« je poudarila.

Prek spremnega nagovora je navzoče nagovorila tudi Lucija Tacer, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije in nekdanja mladinska delegatka pri OZN.

(c) Platforma SLOGA

Slavnostni nagovor je imela Darja Rokavec, pedagoginja na Gimnaziji Ptuj, ki ji je Društvo Humanitas, članica Platforme SLOGA, podelilo naziv Naj učiteljica globalnega učenja 2022. Darja Rokavec je postala tudi Ime meseca novembra na Valu 202.

(c) Platforma SLOGA

Sledila je razglasitev in podelitev nagrad za najboljša literarna in fotografska dela ter meme osnovnošolcev, srednješolcev in mladih do 29. leta na temo podnebnih sprememb. Na natečaj je prispelo 54 del, izbirne komisije pa so v vsakem sklopu izbrale najboljše. Podelili so tudi nagradi za najizvirnejšo fotografsko in literarno delo.

Ob zaključku je Rebeka Virtič predstavila mednarodno razstavo stripov Talking Bubbles, pri kateri je tudi sama sodelovala. Obiskovalci so si lahko v neformalnem delu ob prigrizku in druženju ogledali nastale umetnince. Mladi, med 14. in 20. letom, so s svojo kreativnostjo želeli pokazati in navdahniti svet k spremembam, naslavljanju globalnih izzivov in uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030. Udeleženci iz Slovenije, Češke, Portugalske in Poljske, zmagovalci nacionalnih natečajev, so poleti ustvarjali na mladinskem taboru na Portugalskem. Projekt Projekt je del programa Erasmus+, v Sloveniji pa ga izvaja Humanitarno društvo ADRA Slovenija.

Podnebne spremembe pomenijo za spoštovanje človekovih pravic velik izziv. Ekstremni okoljski pojavi bodo imeli negativen vpliv na spoštovanje človekovih pravic po svetu tudi v prihodnosti. Največje posledice podnebnih sprememb najbolj občutijo ranljive skupine ljudi: revni, manjšine, otroci in starejši. Tisti, ki so najmanj krivi za podnebne spremembe, čutijo največje posledice. Spremenjeno podnebje sili ljudi v migracije, s tem pa lahko postanejo žrtve izkoriščanja.

Podnebne spremembe poglabljajo globalne krivice. Če države ne bodo začele resno ukrepati, se bodo morale sedanje in  prihodnje generacije soočati še s hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Dlje kot države odlašajo, hujše bodo posledice in hujše bodo kršitve človekovih pravic.

Več o nagrajencih si preberite na spodnjih povezavah:


Pripravila: PV


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »