Mladi so na literarnem natečaju ob dnevu človekovih pravic (10. december) razmišljali o podnebnih spremembah, v povezavi z globalnim učenjem in uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja. Nagrajena dela bodo izšla v posebni e-publikaciji.

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na tri sklope: literarni natečaj, fotografski natečaj in natečaj za meme.

Na literarni natečaj je prispelo 21 del. Prispeli izdelki v vsakem sklopu so bili razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolke_ ci, srednješolci_ke ter mladi do 29. leta.

Izbirna komisija v sestavi dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa, mag. Barbara Urbanija, Urad za Unesco, v imenu organizatorjev pa Patricija Virtič (Platforma SLOGA) in Luka Hiti (Društvo za Združene narode za Slovenijo), je dela strokovno ocenila in izbrala najboljša literarna dela.

Nagrajenci so:

–   starostna skupina: osnovna šola

»Jaz, voda« avtorice Alin Kokol (1. mesto)
»Tudi okolje ima svoje pravice« avtorja Andraža Rataja (2. mesto)
»Podnebne spremembe« avtorice Lare Miholič Ilc (3. mesto)
»Naš planet, naše pravice« avtorice Pie Bračič (3. mesto)

–   starostna skupina: srednja šola

»Zamisli si« avtorice Ive Topolovec (1. mesto)
»Za Zemljo in njene pravice lahko veliko naredimo že, če pometemo pred svojim pragom« avtorice Mie Bašković (2. mesto)
»Naš uničen planet« avtorice Neje Stražar (2. mesto)

–   starostna skupina: mladi
»Ali se človek kdaj vpraša« avtorice Maruše Sirk (1. mesto)
»Katastrofa« avtorja Mihe Robnika Kračuna (2. mesto)
»Podnebna pravičnost za naše pravice« avtorice Bine Danaje Belec (2. mesto)

Nagrado za najizvirnejše delo celotnega literarnega natečaja je izbirna komisija zaradi sporočilnosti in izvirnosti podelila literarnemu delu »Jaz, voda« avtorice Alin Kokol.

Nagrade in priznanja bodo sodelujoči prejeli na Proslavi ob dnevu človekovih pravic, bo v torek, 13. decembra 2022, ob 17. uri v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana, Mestni trg 1, na katero so povabljeni tudi vsi drugi zainteresirani.

Nagrajena dela bodo objavljena tudi v publikaciji, ki bo izšla v začetku leta 2023. V njej bodo objavljena tudi nagrajena dela fotografskega sklopa. Oglejte si tudi nagrajence sklopa za meme.

Mladinski natečaj sta soorganizirata Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo.

Pripravila: PV


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »