Na mednarodni dan mladih (12. avgust) sta Društvo za Združene narode za Slovenijo in Platforma SLOGA povabila mlade k sodelovanju na nagradnem mladinskem natečaju ob mednarodnem dnevu človekovih pravic. ki ga obeležujemo danes. Tema letošnjega natečaja so bile podnebne spremembe. Izbirna komisija je izbrala najboljša literarna in fotografska dela ter meme. Priznanja in nagrade bodo podeljena na proslavi.

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na tri sklope: literarni natečaj, fotografski natečaj in natečaj za meme. Na natečaj je prispelo 54 del.

Izbirne komisije za posamezni sklop so pregledale in ocenile prispela dela. Med njimi so izbrale tudi najizvirnejšo fotografsko in literarno delo.

Izbirna komisija za literarni sklop so sestavljali dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa, mag. Barbara Urbanija, Urad za Unesco, v imenu organizatorjev pa Patricija Virtič (Platforma SLOGA) in Luka Hiti (Društvo za Združene narode za Slovenijo).

Izbirno komisijo za fotografski sklop so sestavljali fotografinja Manca Juvan Hessabi, ravnatelj OŠ Hruševec in ljubiteljski fotograf Robert Gajšek, v imenu organizatorjev pa Patricija Virtič (Platforma SLOGA) in Luka Hiti (Društvo za Združene narode za Slovenijo).

Izbirno komisijo za sklop meme sta sestavljala Patricija Virtič (Platforma SLOGA) in Luka Hiti (Društvo za Združene narode za Slovenijo).

Več o nagrajencih si preberite na spodnjih povezavah:

Nagrade in priznanja bodo sodelujoči in njihovi mentorji prejeli na Proslavi ob dnevu človekovih pravic, bo v torek, 13. decembra 2022, ob 17. uri v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana, Mestni trg 1, na katero so povabljeni tudi vsi drugi zainteresirani.

Nagrajena dela bodo objavljena tudi v publikaciji, ki bo izšla v začetku leta 2023.

Z obeležitvijo dneva človekovih pravic si na Društvu za Združene narode (ZN) prizadevajo opozarjati na pomen varstva in spoštovanja teh temeljnih vrednot. Ob tej priložnosti Društvo za ZN za Slovenijo že sedemnajsto leto objavilo natečaj, tudi letos pa se je soorganizaciji ponovno pridružila Platforma SLOGA s projektom Climate of Change. Glavni cilj tega projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, ta človeški obraz podnebnih sprememb, kakor tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize.

Pripravila: PV
Grafika: SLOGA


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »