Mladi so na mladinskem natečaju ob dnevu človekovih pravic (10. december) razmišljali o podnebnih spremembah, v povezavi z globalnim učenjem in uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja. Organizatorji so jih prvič pozvali, naj svoje občutke izrazijo v meme (objavi za socialna omrežja).

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na tri sklope: literarni natečaj, fotografski natečaj in natečaj za meme.

Na meme natečaj je prispelo 10 del. Prispeli izdelki v vsakem sklopu so bili razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolke_ ci, srednješolci_ke ter mladi do 29. leta.

Izbirna komisija v sestavi Patricija Virtič (Platforma SLOGA) in Luka Hiti (Društvo za Združene narode za Slovenijo) je prispela dela ocenila in nagradila naslednja dela:

–   starostna skupina: osnovna šola
»Za naravo gre!« avtorice Patricije Pregrat (1. mesto)
»Jesenska pravljica« avtorice Mance Fras (2. mesto)
»Voda« avtorice Žane Jelinič (3. mesto)

–   starostna skupina: mladi
»Globalno segrevanje« avtorice Tadeje Urbas (1. mesto)

Nagrade za najizvirnejše delo celotnega natečaja za meme izbirna komisija ni podelila.

Nagrade in priznanja bodo sodelujoči prejeli na Proslavi ob dnevu človekovih pravic, bo v torek, 13. decembra 2022, ob 17. uri v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana, Mestni trg 1, na katero so povabljeni tudi vsi drugi zainteresirani.

Preverite tudi nagrajena dela literarnega sklopa in fotografskega sklopa.

Mladinski natečaj sta soorganizirata Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo.

Pripravila: PV
Grafika: SLOGA


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

 

Translate »