Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Projekt YOULEAD

Co-funded by the EU vertical

Ime projekta: YOULEAD

Cilj projekta: Mladinski voditelji se zavzemajo za bolj zeleno Evropo.

Trajanje: Projekt se je začel izvajati v začetku 2023.

Vodilni partner: Europska Unija.

Partnerji: Platforma SLOGA in drugi.

Financerji: YOULEAD so-financira Europska Komisija.

Več info: https://sloga-platform.org/projekt-youlead

Co-funded by the EU horizontal

Izberite jezik / Translate

Koledar dogodkov

junij 2024

P
T
S
Č
P
S
N
27
28
29
30
31
1
2
Dogodki za 29 maj
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
3
4
5
6
7
8
9
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Ni dogodkov
10
11
12
13
14
15
16
Dogodki za 11 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 12 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 13 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 14 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 15 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 16 junij
Ni dogodkov
17
18
19
20
21
22
23
Dogodki za 17 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 18 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 19 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 23 junij
Ni dogodkov
24
25
26
27
28
29
30
Dogodki za 24 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 25 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 28 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 29 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 30 junij
Ni dogodkov
1
2
3
4
5
6
7
Projekt YouLead

Cilj projekta YOULEAD je aktiviranje evropskih študentov v demokratičnem in državljanskem življenju Evropske unije s poglabljanjem tem, povezanih z EU, s pomočjo metodologije razprav. Na ta način bodo študentje imeli priložnost medsebojno razpravljati in izmenjevati mnenja, da bi našli učinkovite in usklajene rešitve na področju podnebnih sprememb.

Projektne aktivnosti:

Evropska raziskava

V petih državah, ki sodelujejo v projektu YOULEAD, se je izvedla raziskava, katere namen je zbrati mnenja mladih (15-35 let) o njihovem dojemanju demokratične udeležbe in vrednot EU.

Nacionalna srečanja za promocijo debatnega tekmovanja

Lokalna srečanja za začetek debatnega tekmovanja za srednje šole, na katerih je sodelovalo preko 100 učiteljev in drugih zainteresiranih udeležencev iz izobraževalne skupnosti (ravnatelji, institucije, lokalni organi).

Usposabljanje učiteljev o metodologiji razprav

Izbrana skupina učiteljev se bo udeležila evropskega srečanja. To bo tudi priložnost za izmenjavo znanja, izkušenj in razmišljanj, koristnih za izvajanje debat v vseh petih vključenih državah.

Nacionalno spletno usposabljanje učiteljev

Po osebnih srečanjih v vsaki državi je potekalo spletno pripravljalno srečanje o metodologiji razprav, na katerem je bilo predstavljeno evropsko usposabljanje učiteljev.

Evropsko usposabljanje učiteljev o spletni metodologiji debatiranja

Izbrana skupina učiteljev se je udeležila evropskega srečanja. To je bila tudi priložnost za izmenjavo znanja, izkušenj in razmišljanj, koristnih za izvajanje debat v vseh petih sodelujočih državah.

Nacionalna debatna tekmovanja

Za dijake, stare od 15 do 19 let, so bila organizirana debatna tekmovanja. Skupine do max šest učencev so razpravljale o prednostih in slabostih izbrane teme. Vsaka debata je potekala v prisotnosti žirije treh strokovnjakov, ki je izbrala zmagovalno ekipo na podlagi ocenjevanja skupinskega dela in skupne odgovornosti, raziskovanja in priprave tem, predanosti, zanimanja in vključenosti/udeležbe v skupinah o aktualnih vprašanjih glede participativne demokracije in aktivnega državljanstva mladih.

Nacionalni finale

Izbrana ekipa iz vsake sodelujoče šole je bila povabljena na nacionalni finale, ki je potekal konec junija in prve dni julija 2023 v Kranjski Gori. Sodelujoče ekipe so imele priložnost opraviti vrsto razprav in se srečati tudi z ekipami iz drugih držav. Skupina 20-25 učencev iz najboljših ekip v finalu je bila povabljena na pripravljalno srečanje glede tem EU.

Evropsko spletno pripravljalno srečanje za dijake

Po finalu v Italiji, Avstriji, Grčiji, Madžarski in Sloveniji je potekalo posebno spletno srečanje za štiri najboljše ekipe iz finala. Cilj pripravljalnega srečanja je bil: izmenjava izkušenj med vrstniki iz različnih držav; predstavitev naslednjih faz projekta YOULEAD; opredeliti skupna merila za izbor nacionalnih predstavnikov za srečanje z evropskimi institucijami v Bruslju.

Evropsko pripravljalno srečanje nacionalnih mladinskih delegacij v Bruslju

Na podlagi opredeljenih skupnih meril in prejetih prijav se bo v Bruslju sestala delegacija petih mladih iz vsake države. Pripravljalno srečanje bo priložnost za osebno srečanje z mladimi delegati iz drugih držav, izmenjavo občutkov in krepitev občutka za timsko delo.

Evropsko spletno usposabljanje za dijake

Vsi tekom usposabljanja udeleženi dijaki, so se udeležili spletnega usposabljanja s štirimi srečanji. Usposabljanje je bilo namenjeno izboljšanju njihovega znanja o političnih procesih in vprašanjih podnebnih sprememb. Udeleženci so hkrati tudi delili svoje poglede, ideale in mnenja, ki bodo rezultirali v skupnem manifestu.

Evropska mladinska konferenca v Bruslju

Nacionalni delegati se bodo srečali s predstavniki EU, zlasti s poslanci Evropskega parlamenta iz petih držav, in uradniki, ki se ukvarjajo z mladinskimi vprašanji. Srečanje bo potekalo v živo. Nacionalni delegati bodo predstavili manifest, ki je nastal na srečanjih in usposabljanjih ter združuje zahteve in predloge vseh sodelujočih mladih.

Evropski spletni dogodek z več zainteresiranimi stranmi.

Po srečanju v Bruslju bo organizirano spletno srečanje, na katerem bodo mladi svoje izkušnje, stališča in predloge predstavili drugim vrstnikom in nacionalnim zainteresiranim stranem.

Več informacij v brošuri:
Our FUTURE in Present Tense: A Youth Manifesto for our Future

Translate »