Na Bledu se je danes, 28. 9. 2023, pričela 18. mednarodna konferenca Blejski strateški forum. Letošnji dogodek, ki poteka pod naslovom »Solidarnost za globalno varnost« ima zaradi nedavnih katastrofalnih poplav tudi dobrodelni značaj.

Vsebina letošnjega Blejskega strateškega foruma odpira vprašanje pomena solidarnosti pri zagotavljanju varnosti. Krize so postale del vsakdana. Do njih prihaja v številnih državah, regijah in na celinah. Globalna razdrobljenost, ki trenutno zaznamuje mednarodno skupnost, dodatno vpliva na varnost držav, regij in posameznikov. Tako z vsebino kot tudi z udeležbo letošnji Blejski forum odraža prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) v obdobju 2024–2025. Naslov foruma »Solidarnost za globalno varnost« pa smiselno nadgrajuje slogan slovenske kampanje za VS OZN »Krepimo zaupanje – varujemo prihodnost«.

Letošnji forum poteka v znamenju solidarnosti z ljudmi, ki so jih prizadele uničujoče poplave. Večine družabnih dogodkov tako ni več na programu, preostali pa so dobrodelne narave. V okviru foruma bodo organizirane različne aktivnosti, namenjene zbiranju finančnih sredstev za odpravo posledic poplav. Dodatno so vsebinsko prilagojeni tudi otvoritev, razprave in osrednji koncert. Aktivnosti za zbiranje finančnih sredstev vključujejo  pozive udeležencem k darovanju sredstev za odpravljanje posledic poplav. Dobrodelno sta obarvana tudi osrednji koncert, ki ga gosti predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, in donatorska večerja z gospodarstveniki, ki jo gosti predsednik vlade dr. Robert Golob.

Z odlično udeležbo gostov, ki prihajajo z vseh petih celin, letošnji Blejski strateški forum dodatno utrjuje sloves dogodka globalnega dosega. Skupno bo na letošnjem Blejskem strateškem forumu potekalo 32 razprav, na njih pa bo nastopilo več kot 200 govorcev. Udeležbo je potrdilo osem predsednikov vlad, tri predsednice držav, predsednik Evropskega sveta, 14 ministrov za zunanje zadeve ter mnogi drugih visoki gosti in tudi pripadniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki.

Forum letos dodatno krepi partnerstva s ključnimi svetovnimi mislišči (CEBRI – Brazilija, Center for China and Globalization – Kitajska, Observer Research Foundation – Indija, Friedrich-Ebert-Stiftung – Nemčija, Global Diplomacy Lab – Nemčija, BMW Foundation – Nemčija, Interpeace – mednarodno), ki so aktivno sodelovala pri izbiri vsebine določenih razprav. V oblikovanje vsebin je bilo vključenih tudi več slovenskih ministrstev, ki ob robu Blejskega strateškega foruma organizirajo dodatne aktivnosti.

18. Blejski strateški forum pa uvaja še več trajnostnih ukrepov. Letos prvič je omogočen brezplačen železniški prevoz za udeležence konference na relaciji Ljubljana–Lesce, s postajališča v Lescah do lokacij konference na Bledu pa so organizirani skupinski prevozi s kombiji. Med trajnostnimi ukrepi sta tudi povečanje deleža rastlinske prehrane in že utečeno ločevanje odpadkov.

Blejski strateški forum za mlade o velikih posledicah majhnih dejanj

Ob robu Blejskega strateškega foruma se je med 25. in 27. avgustom v Ljubljani odvijal tradicionalni Blejski strateški forum za mlade. Potekal je pod naslovom »Mitigating our Butterfly Effect«. Razpravljali so o ključnih globalnih in regionalnih vprašanjih ter možnih rešitvah.

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »