Projekt #ClimateOfChange bo med 10. in 12. novembrom zavzel Bruselj z razburljivim nizom dogodkov za ozaveščanje o povezavah med migracijami, podnebnimi spremembami in mladimi.

Projekt #ClimateOfChange, ki sovpada s tednom konference COP26, bo mlade z vsega sveta pripeljal v središče institucij EU, kjer bodo sodelovali na zaključnem vseevropskem debatnem tekmovanju. Hkrati bo sodobni cirkus #ClimateOfChange v teh dneh v Bruslju z nočno predstavo zaključil svojo evropsko turnejo.

V tem vročem tednu bo v Bruslju potekalo finalno tekmovanje v vseevropski debati, na katerem bo 113 študentov iz 13 držav EU poskušalo zmagati s svojimi najboljšimi dialektičnimi taktikami o podnebnih spremembah, migracijah, mladih in gospodarstvu.

Vsaka država bo na tekmovanje poslala dve ekipi, eno bo sestavljalo šest najstnikov (starih od 16 do 19 let), drugo pa trije univerzitetni študenti. Nacionalni predstavniki profesorjev in vzgojiteljev bodo spremljali in podpirali dijake do finala.

Slovenski predstavnice bodo dijakinje in dijak Gimnazije Kranj Urša Ahčin, Alja Šlenc, Brina Mohor, Larisa Grbić, Izabela Letonja, Vito Grilc (z mentorico Katarino Lovenjak) in študentke Jana Ušen, Metka Vodušek in Nika Gradišek.

Ko bodo v Bruslju, se bodo nacionalne ekipe razdelile in mladi različnih narodnosti bodo oblikovali 26 novih evropskih ekip. V dveh dneh priprav se bodo nove ekipe med seboj spoznavale in pripravljale debatno tekmovanje. To bo potekalo v skupnem jeziku, ki ga bo določila ekipa, po možnosti v angleščini.
Sodelovanje med udeleženci iz različnih delov EU bo eden ključnih dejavnikov za dosego uspeha v tem intelektualnem izzivu. Cilj je spodbujati državljanstvo EU kot očitno dodano vrednost EU na mladinskem turnirju.

Učenci bodo 11. novembra imeli tudi priložnost, da se srečajo s poslanci Evropskega parlamenta in jim zastavijo vprašanja ali izpostavijo pomisleke glede pravičnega prehoda k podnebni pravičnosti, ki ga v svoji peticiji zahteva #ClimateOfChange.

Žirija, ki jo sestavlja 6 mednarodnih strokovnjakov in pedagogov, bo imenovala dve najboljši ekipi mladostnikov (skupaj 12 oseb) in štiri univerzitetne ekipe (skupaj 12 oseb) ter odločila o 24 končnih “zmagovalcih”. Najboljše ekipe in razpravljavci bodo imenovani za “prvake človeškega gospodarstva”, prejeli bodo diplomo in osvojili ekskurzijo v države, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo, da bi postali mladi ambasadorji in zagovorniki #ClimateOfChange.

Oglejte si utrinke z junijskega finalnega tekmovanja za dijake, na katerem so se pomerile dijakinje Gimnazije Nova Gorica in Gimnazije Kranj:

Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne odraža stališče Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »