Po podatkih nekega strokovnjaka so nekatere države po zaslugi zbiranja in deljenja obveščevalnih podatkov postale uspešnejše pri preprečevanju terorističnih napadov.

V boju proti terorizmu prihaja do napredka. Od leta 2015, ki je bilo v tem tisočletju eno najhujših, kar zadeva terorizem, se je po svetu število smrtnih žrtev terorizma zmanjšalo za tretjino. To je razkrila analiza Globalni indeks terorizma 2022, ki jo je izvedel svetovni možganski trust Inštitut za ekonomijo in mir.

Zlasti je bil dosežen napredek v Evropi. »Evropske vlade so dosegle znaten napredek pri zbiranju in deljenju obveščevalnih podatkov. Nedvoumno lahko zatrdimo, da so se oblasti veliko naučile od uničujočih napadov v letih 2015–2017,« pravi Dino Krause, ki raziskuje globalno varnost in svetovne nazore na Danskem inštitutu za mednarodne raziskave (DIIS).

Statistični vlak smrti
V svetovnem merilu je število smrti začelo naraščati leta 2011 med konflikti, ki so sledili Arabski pomladi, ko so državljani v Egiptu, Libiji, Siriji, Jemnu, Bahrajnu in drugod zahtevali demokratizacijo, spoštovanje človekovih pravic in boljše življenjske razmere. Smrtnih žrtev je bilo največ leta 2014, ker so se konflikti v več državah razrasli v državljanske vojne.

Terorizem na Bližnjem vzhodu je od takrat spet upadel. »Globalni upad je v veliki meri posledica občutnega zmanjšanja števila terorističnih napadov na Bližnjem vzhodu. To lahko med drugim pripišemo zmanjšanju intenzivnosti državljanske vojne v Siriji ter propadu samooklicanega kalifata Islamske države, kar je otežilo izvajanje napadov v Iraku in Siriji,« pravi Dino Krause.

Vendar boja proti terorističnim napadom še zdaleč ni konec. »Na afriški celini marsikje opažamo zaskrbljujoč vzpon terorizma, zlasti v severni Nigeriji, Maliju, a tudi v Somaliji, DR Kongo in Mozambiku: v teh državah si oblasti prizadevajo omejiti razraščanje džihadističnih skupin, povezanih z Al Kaido in Islamsko državo. Tam se nasilje v zadnjih letih  pravzaprav stopnjuje,« pojasnjuje Dino Krause.

Avtorica: Isabella Canto Nielsen
Foto: Canva

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2022 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Najboljše novice iz sveta 2022 so del projekta Climate of Change, ki ga financirata Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »