Društvo Focus, članica Platforme SLOGA je za Zvezo potrošnikov Slovenije, skupaj s Pravično trgovino pripravilo članek o vplivu pridelovanja kave na okolje in razmerah pridelovalcev, ki je bil objavljen tudi v junijski številki revije ZPS test.

Od pridelave kave je odvisnih kar 25 milijonov družin, ki živijo v negotovih razmerah, saj zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejemajo​​ nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča dostojnega življenja.

Kava je del našega vsakdanjika, saj je po celem svetu spijemo skoraj milijardo in pol skodelic na dan. Velik delež kave, iz katere si pripravimo priljubljeni napitek, je pridelan na velikih plantažah, večino proizvajalcev pa predstavljajo mali kmetje v državah globalnega juga.
Kava je bila prva surovina, s katero se je začelo trgovati po načelih pravične trgovine in tudi danes je prav kava tista, ki se je v tem sistemu največ pridela in proda.

Vsako leto na globalni ravni posekajo 10 milijonov hektarjev gozdov (ozemlje petih Slovenij)​.​ ​V nekaterih državah, kot je Etiopija, je proizvodnja kave odgovorna za do 60 odstotkov krčenja gozdov.
Kava ima velik podnebni odtis, ki se razlikuje glede na način ravnanja in pridelavo. Gojenje kave po nekaterih podatkih predstavlja od 40 do 80 odstotkov ogljičnega odtisa kave, poraba pa okrog 30 odstotkov, zato je pomembno slediti ekološkim oznakam.

Evropska unija je naredila prvi korak v smeri zmanjšanja vpliva na uničevanje gozdov po svetu. Junija 2023 bo začela veljati uredba o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov.

Podjetja, ki v EU trgujejo s kmetijskimi pridelki, tudi s kavo, bodo morala dokazati, da ne prispevajo k uničevanju gozdov (uredba bo veljala za les, palmovo olje, sojo, kavo, kakav, kavčuk in govedo).To je dobra novica za gozdove in za vse, ki na trgovskih policah ne želijo izdelkov, ki povzročajo deforestacijo.

Ljubitelji kave imajo moč, da izberejo tisto, ki je dobra za uživalce, okolje in pridelovalce. Ponudba se je v zadnjih letih povečala tudi na policah ​trgovin in v ​kavarnah, zato si lahko z malo truda privoščimo kavo, ki je niso pridelali v izkoriščevalskih razmerah in o kateri znajo bariste in trgovci povedati precej več kot samo to, da je kava.

Grafika: Focus

Pripravila: PV


Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »