Veseli dan prostovoljstva je potekal 26. maja, ko ste na Prešernovem trgu v Ljubljani lahko obiskali številne prostovoljske organizacije iz vse Slovenije, med njimi je bila tudi Platforma SLOGA.

Prireditev je tudi tokrat organizirala Slovenska filantropija, članica Platforma SLOGA. Na dobro obiskani prireditvi se je predstavilo 73 organizacij, ki delujejo na raznolikih področjih prostovoljstva, sodelovalo je okoli 400 prostovoljcev, dogodek pa je obiskalo 2500 obiskovalcev.

“V Sloveniji prostovoljijo posamezniki vseh generacij. Brez njih si življenje težko predstavljamo. Včasih rezultate njihovega dela zaznajo posamezniki, ki jim prostovoljci pomagajo, drugič je njihov vpliv prepoznan v lokalnem okolju, kjer skrbijo za prijetnejše bivanje. Pogosto se sploh ne zavedamo, da so sledi, ki so jih za sabo pustili prostovoljci, tiste, ki nam omogočajo, da se ne izgubljamo preveč: od markacij v gorah, do poti v šolo, neformalnih izobraževanj v času odraščanja in številnih prostočasnih in preventivnih aktivnosti v vseh obdobjih življenja,” je pojasnila Tjaša Arko, vodja programa prostovoljstva pri Slovenski filantropiji.

Ob dogodku so organizatorji spomnili, da letošnje leto razglašeno za evropsko leto mladih. Ti so se v zadnjih dveh letih zelo aktivirali in vnašali pozitivne spremembe v svoje skupnosti ter širše. “Pomagali so pri blaženju posledic epidemije, opozarjali na podnebne spremembe in pomembnost varovanja narave, aktivirali so se za zaščito človekovih pravic in demokracije. Prostovoljenje na mlade prostovoljce deluje kot protiutež pasivnosti in jim omogoča, da pridobijo dragocene izkušnje, krepijo socialni čut in širijo obzorja. Hkrati pa s prostovoljstvom tudi prostovoljci sami sebi blažijo stiske, v katerih se znajdejo zaradi osamljenosti ali izključenosti, kar so potrdile številne študije tudi v času epidemije,” je zaključila Arko.

Platforma SLOGA na Veselem dnevu prostovoljstva sodeluje že vrsto let. Obiskovalci so lahko tudi tokrat spoznali programe, projekte in aktivnosti Platforme SLOGA in njenih članic, se pogovorili z zaposlenimi, si prenesli ali odnesli gradiva, priročnike, publikacije in druga orodja za izvajanje aktivnosti. Letos so lahko udeleženi podpisali peticijo projekta Climate of Change, v kateri kot partnerska država sodeluje tudi Platforma SLOGA. Peticija zahteva politike, ki bodo ohranjale zdravo in trajnostno prihodnost za sedanje ter prihodnje generacije, ki nikogar ne pustijo ob strani, in ki pravično delijo breme podnebnih sprememb. Še vedno je mogoče svojo podporo oddati tudi elektronsko.

Več fotografij

Pripravila: PV
Foto: SLOGA


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »