Namen tega prispevka je, da na konkretnih podatkih predstavimo gospodarsko sodelovanje Republike Slovenije z afriškimi državami. Afrika je skupno ime za 54 držav, ki jih geografsko delimo na dve skupini: severnoafriške države, ki so del mediteranskega prostora, in države subsaharske Afrike. Vir vseh podatkov prispevku je podatkovna baza SiStat Statističnega urada Republike Slovenije.

V Bruslju bo 17. in 18. februarja srečanje na vrhu med Afriško unijo in Evropsko unijo. Srečali se bodo voditelji in voditeljice držav članic obeh unij, da spregovorijo o prihodnosti partnerstva med celinama. Gre že za šesto redno srečanje, kar pomeni veliko zgodovine sodelovanja med gospodarsko zelo različnima kontinentoma. Evropska unija bo v tednu vrha organizirala Teden Afrike in Evrope z vrsto forumov – gospodarskega, civilno-družbenega in tako naprej. Mimogrede, pohitite z registracijo na dogodke Tedna. Težo Slovenije v teh procesih lahko merimo na zelo različne načine. Slovenija kot članica Evropske unije lahko vpliva na njen skupni glas. Glede na gospodarsko izmenjavo z afriškimi državami je naša teža odvisna od obsega. Številke niso spodbudne, kar pomeni, da imamo še veliko priložnosti za okrepiti svojo gospodarsko prisotnost na območju, ki ga naseljuje 1,3 milijarde ljudi.

Delež uvoza in izvoza v in iz Afrike dosega manj kot 1 % vsega uvoza in izvoza Republike Slovenije. Slovenija je v zadnjih treh letih iz Afrike uvozila skupaj za ca. 840 milijonov EUR (2019 – 238 milijonov EUR, 2020 – 221 milijonov EUR, prvih deset mesecev 2022 – 383 milijonov EUR). Izvozila je za skoraj 880 milijonov EUR (2019 – 333 milijonov EUR, 2020 – 286 milijonov EUR, prvih deset mesecev 2022 – 268 milijonov EUR).

Slovenska podjetja več kot 60 % uvoza ustvarijo v sodelovanju s petimi severnoafriškimi državami (Maroko, Alžirija, Libija, Tunizija, Egipt) – približno polovico tega uvoza je iz Egipta (v prvih desetih mesecih za 221 milijonov EUR, kar je več kot polovica vsega uvoza iz Afrike).

Uvoz iz držav subsaharske Afrike predstavlja okoli 40 % vsega uvoza (v prvih desetih mesecih 2021 za 105 milijonov EUR). Skoraj 80 % je uvoz iz ene države – 81 milijonov uvozimo surovin iz Mozambika, predvsem za proizvodnjo belil. Druga država po velikosti uvoza je Južna Afrika (v prvih desetih mesecih 2021 za 10,9 milijonov EUR). Uvoz surovin in blaga nad enim milijonom EUR slovensko gospodarstvo ustvari samo še s štirimi državami subsaharske Afrike – Slonokoščeno obalo, Ugando, Zimbabve in Gana.

Struktura izvoza je bolj enolična. Delež izvoza v severnoafriške države je še višji, približno 67 % izvoza na Afriški kontinent ustvarimo v Alžiriji, Egiptu, Tuniziji, Libiji in Maroku. Izvoz v države subsaharske Afrike je bolj enakomerno razporejen, a 43 % je izvoz v Južno Afriko. Sledijo Gana, Nigerija, Sudan, Somalija, Uganda, Etiopija, Slonokoščena obala in tako naprej.

Z drugimi besedami – Slovenija preko svojih gospodarskih akterjev v veliki večini afriških držav skoraj da ni prisotna. Ta podoba se pokriva s pokritostjo z diplomatskimi in konzularnimi predstavništvi – eno veleposlaništvo (Egipt) in en konzulat (Južna Afrika).

Tabela 2019-2021 Afrika Uvoz izvoz


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

 

Translate »