V tednu od 22. do 26. februarja 2021 je potekalo prvo spletno usposabljanje o vsebinah globalnega učenja in debatni metodologiji v sklopu projekta Climate of Change, namenjeno predvsem pedagogom in pedagoginjam ter drugim zainteresiranim. Izobraževanje, sklop treh delavnic, organizira platforma SLOGA, izvajata pa ga zavod Za in Proti ter Inštitut za afriške študije. 

Uvodno usposabljanje, namenjeno dvema skupinama, je potekalo v sredo, 24. februarja, in v petek, 26. februarja 2021. Izvedla sta ga Tanja Leskovar iz Inštituta za afriške študije in Miha Andrič iz zavoda Za in proti. Tanja Leskovar je predstavila koncept globalnega učenja in globalne soodvisnosti ter cilje trajnostnega razvoja. Pri tem je poudarila pomen globalnega učenja kot holističnega izobraževalnega procesa in katere globalne kompetence globalno učenje pomaga razvijati. Nadaljeval je Miha Andrič, ki je uvodno predstavil aktivno debatno metodologijo. Seznanili smo se s tem, kaj je debata, kako debatne aktivnosti potekajo in katere kompetence pomaga razvijati debatna metodologija.

Uvodnemu usposabljanju bosta sledili še dve praktično zasnovani delavnici, na kateri bodo udeleženci ter udeleženke skozi praktične vaje spoznali debatno metodologijo in vsebine, kot so razvojno sodelovanje in človekove pravice, podnebne spremembe, migracije, itd. Usposabljanje bo udeleženke in udeležence opremilo z znanjem in veščinami, potrebnimi za nadaljnje pedagoško delo in sodelovanje v drugih projektih aktivnostih.

Pripravila: MS  


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financira Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Translate »