Onesnaževanje je zaznamovalo pokrajino v kraju, kamor ljudje prihajajo, da bi si oddahnili od spopadov med rivalskimi oboroženimi frakcijami. Zdaj si prebivalci tega starega pristaniškega mesta skupaj prizadevajo očistiti in obnoviti svoje plaže. Upajo, da bo ob uspešnem čiščenju ponovno zanimanje za plažo spodbudilo lokalni turizem in pomagalo mestnemu gospodarstvu.

Veliko prostovoljcev, ki čistijo plažo, je študentov ali ljudi, ki delajo na univerzah. Gre za gibanje na lokalni ravni, pri katerem so pobudo prevzeli mladi v mestu. Vsak teden zbirajo smeti, ki kazijo lepoto te obale in ogrožajo morsko življenje. Delo je že obrodilo sadove, saj so nekatera območja plaže spet zasijala v soncu.

Prostovoljci čistijo plaže že 87. teden. Gre za prostovoljno dejavnost, pri kateri sodelujejo mladi diplomanti, predavatelji in drugi navadni Somalci. Med razlogi, zakaj so se lotili čiščenja plaže je tudi ta, da razumejo, da Somalija ne pripada nikomur, razen njim samim in če se želijo vrniti v zlate čase Mogadiša, torej kot je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, morajo ukrepati. Takrat je Mogadiš namreč veljal za eno najbolj čistih mest v Afriki.

Organizatorji pravijo, da so do sedaj zbrali že 2 milijona kilogramov odpadkov. Med njimi je tudi zavržena plastika, ki je škodljiva za morsko življenje in celo zavržena stara vozila. Zdaj vse odpadke odvažajo na vladno odlagališče na obrobju Mogadiša.

Ribič Hassan Mohamed pravi, da je čiščenje pomembno za preživetje obalne regije. Pravi, da je “pravzaprav zelo ponosen na te mlade, ki so se prostovoljno prijavili za čiščenje plaže.” “Tudi ribiči zahtevamo, da vlada podpre ta prizadevanja, saj je to pomembno za ohranjanje zdravja živih bitij v morju in za spodbujanje turizma,” je še povedal.

Yaasir Baafo svetovalec somalijskega organa za turizem je prepričan, da bo resen napredek dosežen šele, ko bo prizadevanja prostovoljcev podprla vladna politika. Zato tudi prostovoljci pozivajo vlado k pomoči pri kampanji za obnovo plaž. Baafo nadalje meni, da je ključnega pomena, da se na okolje gleda kot na koristen vir, ki lahko pomaga oživiti mesto in državo.

Glavni cilj je vključiti mlade, ki predstavljajo 75 % prebivalstva države. Delo prostovoljcev podpira javnost in vladni uradniki, ki so javno podprli njihova prizadevanja za čiščenje plaž. Ko je občina Mogadiš izvedela za obnovo plaž, je zagotovila vozila za pomoč pri odstranjevanju smeti.

Več si lahko preberete na spletni strani africanews.com .

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »