Gradbena industrija pomembno prispeva k svetovnim emisijam ogljika, kar je spodbudilo dve arhitektki v Indiji, Rosie Paul in Sridevi Changali, da se zavzemata za trajnostne gradbene prakse. Spodbujata uporabo mulja kot intuitivne, a okolju prijazne alternative tradicionalnim materialom, kot sta cement in jeklo. Gradnja iz mulja prinaša prednosti, kot so boljša kakovost zraka v prostorih, energetska učinkovitost in manjši vpliv na okolje zaradi lokalne razpoložljivosti in manjših stroškov prevoza.

Rosie in Sridevi se zavzemata tudi za enakost spolov v arhitekturi, saj spodbujata več žensk, da se odločijo za kariero na tem področju, in se zavzemata za njihovo vključevanje v vloge na gradbišču. Prek svojega podjetja Masons Ink Studio sta zasnovali blatne domove, ki dajejo prednost okoljski trajnosti ter upoštevajo osebna potovanja in vrednote strank.

S svojim pristopom poudarjata, da lahko majhna posamezna dejanja povzročijo pomembne spremembe v boju proti podnebnim spremembam, z vizijo prihodnosti, v kateri bodo ženske imele pomembno vlogo pri oblikovanju trajnostne arhitekture in gradbenih praks.

Več informacij na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »