Platforma SLOGA vabi na okroglo mizo z naslovom Alternative: Kako do ekonomije blaginje po Glasgowu

v torek, 7. decembra ob 18.00 uri

Okrogla miza bo potekala v hibridni obliki, v kavarni Slamič, Kersnikova 1, Ljubljana in s prenosom na socialnih omrežjih.

Na okrogli mizi bomo spregovorili o tem, kaj moramo narediti, da ustvarimo pravično družbo. O alternativah v času naraščanja neenakosti, podnebnih sprememb in geopolitičnega tekmovanja med velikimi silami. V času, ko pričakujemo sporočilo Evropske komisije o socialni ekonomiji. V času, ko je srečanje v Glasgowu še enkrat potrdilo, da se skupno dobro zamejuje z mejami lastnega interesa.

Kot platforma organizacij, ki delujejo na področju razvojnega sodelovanja, želimo s sogovorniki opraviti razmislek o tem, kako lahko s svojimi dejanji prispevamo k preseganju neokolonialnih razmerij, ki poganjajo spiralo nezaupanja in konfliktov.

Podlaga za razpravo bo poročilo Kako do ekonomije blaginje, ki služi ljudem in naravi, ki sta ga v okviru projekta Climate of Change pripravila Oxfam Nemčija in Evropski okoljski urad, Platforma SLOGA pa je izdala slovenski prevod.

Na okrogli mizi bomo iskali odgovore na vprašanja:

  • Kakšne alternative obstoječemu načinu izmenjave z naravo imamo na voljo tukaj in zdaj?
  • Kaj nam stoji na poti, da ne uveljavimo etično pravičnega podjetništva, gospodarstva?
  • Kako podpreti alternative v času po Glasgowu, ko se krči čas za ukrepanje?
  • Kakšne so možnosti Slovenije kot članice EU za spremembo?

O korakih naprej bodo razpravljali

Dušan Plut, geograf in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

Ajda Pistotnik, vodja projektov in raziskovalka na področjih odrasti in finančne pravičnosti

Marko Jaklič, ekonomist in profesor

Asta Vrečko, umetnostna zgodovinarka in ljubljanska mestna svetnica

Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in raziskovalec na Univerzi v Ljubljani

Število udeležencev na okrogli mizi v živo je omejeno, zato vas vabimo, da se prijavite čimprej do zapolnitve vseh mest, najkasneje do ponedeljka, 6. decembra. Prijavite se TU.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »