Ob obisku mlade aktivistko za podnebno, rasno in spolno pravičnost Isvilaine da Silva Conceição, ki je bila tudi del delegacije mladih na COP27 v imenu konzorcija #ClimateOfChange (www.climateofchange.info), smo 21. novembra 2022 v sodelovanju s projektom Kolegice Zavoda Nefiks v Mladinskem centru Vič z mladimi kolegicami spregovorili o pomenu aktivizma mladih v časih podnebnih sprememb.

Zelo zanimiv pogovor, ki je potekal v živo in preko zooma, se je dotaknil različnih vsebin – od diskriminacije in rasizma v sodobnem svetu do pomena spletnega aktivizma, predvsem mladih. Ob tem je Isvilaine da Silva še posebej izpostavila tradicionalno povezanost korporacij in kapitalizma ter patriarhalne ideologije, ki ženske zmeraj postavlja v pozicijo Druge.

O samem srečanju so zanimiv prispevek objavile Kolegice, zelo zanimiv projekt Zavoda Nefiks.

Projekt predvsem omogoča mladim ženskam, ki vstopajo na trg dela, mreženje in pridobivanje kompetenc prihodnosti. Kot so zapisale, so v preteklih letih Kolegice “delovale kot klubi – mlade ženske so se srečevale na tedenskih srečanjih, kjer so udeleženke razvijale svoj karierni načrt, ter skupaj z ostalimi udeleženkami pripravljale dogodke, ki so prispevali k njihovem kariernemu razvoju (npr. izobraževalne delavnice na teme sestavljanja CV-ja, obiski podjetij, gostitev predavateljev s področja samozaposlitve, marketinga,..).”

Zahvala za dobro razpravo gre tudi Društvu Forum za enakopraven razvoj, ki nas je povezal z Nefiksomo pri izvedbi tega zanimivega pogovora. Forum za enakopraven razvoj je na srečanju predstavil karte “Oddidem – Ostanem”, ki so jih razvili v sklopu projekta istoimenskega naslova, ki ga je financiral konzorcij #ClimateOfChange. Več o projektu in kartah lahko izveste na njihovi spletni strani.

Karte ODIDEM-OSTANEM – navodila in prenos za tisk

Pripravil: AK


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »