Mir je več kot le odsotnost vojne. Različni načini boja petih dobitnikov Nobelove nagrade razkrivajo nekatere od številnih plati miru – ker so v družbah, ki se borijo za demokracijo, svobodo tiska, enakost, pravičnost in močne institucije, osnovni pogoji za mir veliko boljši.

Dosegel je uvrstitev podnebne krize na politični dnevni red
Al Gore (2007)
Ameriški podpredsednik Al Gore je leta 2007 prejel Nobelovo nagrado za svoje »neutrudno prizadevanje,« da bi podnebne spremembe uvrstili na politični dnevni red. Podnebne spremembe, suše in poplave lahko povzročijo propad pridelka in zaostritev konfliktov ter prisilijo ljudi, da zapustijo svoje domove. Že daljnega leta 1992 je Gore svojo okoljsko ozaveščenost izkazal s knjigo Na poti k ravnovesju: opredelitev novega skupnega cilja (Earth in the Balance: Forging a New Common Purpose). Pozneje je bil o njegovih prizadevanjih posnet dokumentarni film An Inconvenient Truth (Neprijetna resnica) (2006), ki je opozoril na resnost podnebnih razmer – pripisal jim je tolikšen pomen, da so mu pozneje očitali pretiravanje.

Borila se je za pravico deklet do izobrazbe
Malala Youzafazai (2014)
Malala Youzafazai je pisala dnevnike v Pakistanu, ko so talibani leta 2008 prevzeli nadzor nad državo. V svojih dnevnikih  je bila kritična do vladavine talibanov. Opisovala je, kako so teroristične skupine požigale šole za dekleta. S svojo kritičnostjo se je spravila v nevarnost in leta 2012 so jo na šolskem avtobusu ustrelili v glavo. Malala je preživela in zdaj živi v izgnanstvu v Angliji. Pri 16 letih je imela govor v Združenih narodih, v katerem je poudarila pomen pravic deklet to izobraževanja. Čeprav se v Pakistanu vpisuje v šole vse več deklet, je ta država še vedno med najslabšimi, kar zadeva enakost spolov.

Posadila je na milijone dreves za pravice žensk
Wangari Muta Maathai (2004)
Wangarĩ Muta Maathai je prva Kenijka, ki je pridobila naziv doktorice znanosti. Leta 1977 je ustanovila lokalno civilno gibanje proti uničevanju gozdov, ki je pozivalo ženske k sajenju dreves. Revni in ranljivi s sajenjem dreves najlaže poskrbijo za okolje in zase, saj so drevesa vir hrane in lesa za kurjavo, dajejo senco, preprečujejo erozijo tal in zadržujejo vodo. Maathai torej na sajenje dreves gleda širše, saj je zanjo to med drugim simbol demokracije, pravic žensk in solidarnosti.

Zaslužen je za konec najdaljše državljanske vojne na svetu
Juan Manuel Santos (2016)
Juan Manuel Santos je postal kolumbijski predsednik leta 2010 in danes slovi po tem, da je  sklenil mir z uporniško skupino FARC. S tem je bila po 52 letih končana najdaljša državljanska vojna na svetu. Po vojni, v kateri je bilo izgubljenih 220.000 življenj, nasilje v državi kljub zgodovinskemu mirovnemu sporazumu še vedno ni povsem odpravljeno, saj v Kolumbiji še vedno delujejo nekatere druge uporniške skupine.

Boril se je za svobodo izražanja in proti korupciji
Dmitrij Andrejevič Muratov (2021)
Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 je Dmitrij Muratov soustanovil časopis Novaja gazeta, ki je postal vodilni časopis za demokracijo in svobodo v Rusiji. Časopis je bil kritičen do korupcije, volilnih prevar in kršenja človekovih pravic. Šest novinarjev tega časopisa so umorili, ker so pisali kritične članke o vojaških operacijah Rusije. Muratov je bil večkrat kritičen do ruske zasedbe polotoka Krima leta 2014.

Avtor: Rasmus Romulus Palludan
Fotografije: 1: CCBY DFID, 2: Izvršni urad predsednika ZDA, 3: Kommersant/Shutterstock.com, 4: Republika Kolumbija, Ministrstvo za zunanje zadeve, 5: Mark Garten/UN

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2022 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Najboljše novice iz sveta 2022 so del projekta Climate of Change, ki ga financirata Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

Translate »