Povprečna globalna temperatura ozračja bo že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija, je v danes objavljenem poročilu posvaril Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče.

Svet je predolgo ignoriral opozorila in se ne bo več mogel izogniti resnim posledicam. Globalne temperature bodo že okoli leta 2030, desetletje bolj zgodaj, kot je bilo predvideno pred le tremi leti, višje za 1,5 stopinje Celzija, so zapisali v poročilu. Ne glede na to, kako zelo bi človeštvo omejilo izpuste toplogrednih plinov, bo meja 1,5 stopinje Celzija presežena okoli leta 2050, nadaljuje poročilo.

“To poročilo prvič ugotavlja, da so te spremembe povsod. Torej ni prizadeta samo Evropa ali nekateri deli sveta. Ni več koščka sveta, ki se ne bi spremenil,” komentira slovenska strokovnjakinja za podnebje Lučka Kajfež Bogataj.

Poročilo IPPC obsega kar 3949 strani.

Poročilo IPCC obsega kar 3949 strani.

Kot je pojasnila, ima  poročilo tri dele. Prvi govori o tem, kaj vse se je v tem obdobju že zgodilo. Po ocenah klimatologinje je šlo za zelo drastične spremembe ne le temperature, ampak tudi vodnega cikla v zvezi z močnimi nalivi in sušnimi obdobji.

Drugi del vsebuje projekcije prihodnosti. Oblikovanih je okoli pet scenarijev, tudi bolj trajnosten, ki bi ga lahko dosegli, če bi se takoj odpovedali fosilnim gorivom in spremenili potrošniške navade. Najbolj optimističen scenarij bi tako vodil v ogrevanje do samo dveh stopinj Celzija do konca stoletja.

Tretji del predstavljajo vedno večja tveganja, tudi za večje spremembe.

Procesi, ki smo jih že sprožili, se ne morejo povrniti v prvotno stanje prej kot v nekaj tisoč letih ali pa vsaj nekaj stoletjih. “Smo obsojeni na podnebne spremembe in moramo z njimi živeti,” opozarja Lučka Kajfež Bogataj.

Izjava Lučke Kajfež Bogataj v celoti na spletni strani rtvslo.

Poročilo IPCC v celoti

Povzetek za odločevalce

Foto: Pixabay


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financira Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR).

 

 

 

Translate »