Ali bo zeleni prehod povečal ali zmanjšal družbene neenakosti, je vprašanje, ki je z gospodarsko-finančno krizo stopilo v ospredje tako v akademskih kot političnih in drugih javnih razpravah. Okoljska kriza in poskusi njenega blaženja pa so razkrili še druge dimenzije neenakosti, povezane s potrošnjo, energijo in nenazadnje družbeno močjo. Kako preseči neenakosti zelenega prehoda, bo osrednje vprašanje Mednarodne poletne šole politične ekologije, ki bo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE potekala od 21. do 25. avgusta 2023 na ljubljanski Fakulteti za družbene vede.

Na Mednarodni poletni šoli bo sodelovalo dvanajst vrhunskih svetovnih predavateljic in predavateljev, prijavljeni udeleženci pa prihajajo iz več kot 35 držav. Med govorci in govorkami velja izpostaviti Maxa Ajla, avtorja vplivne knjige “A People’s Green New Deal“, strokovnjakinjo z dolgoletnimi izkušnjami na področju energetskega prehoda Rachel GuyetAristotela Timpasa, ki pretresa tehnologijo zelenega prehoda, raziskovalko odrasti Mine Islar in Stefana Bouzarovskega, ki je eden vodilnih strokovnjakov na področju energetske revščine.

Letošnja mednarodna poletna šola politične ekologije z naslovom “Preseganje neenakosti zelenega prehoda” bo druga izvedba poletne šole v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE za krepitev zmogljivosti za prehod v nizkoogljično družbo v visokošolskem izobraževanju. Organizatorji so: Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Fakulteta za družbene vede, Eko-kolektiv, ČKZ in Inštitut za ekologijo. 

Udeležba na poletni šoli je brezplačna. Celoten program s predstavitvijo predavateljev in predavateljic je na voljo na spletni strani poletne šole.

Več na spletni strani Focus, društvo za sonaraven razvoj.

Translate »