Pravična trgovina, socialno podjetništvo in odrast, to so tri alternative, ki vodijo iz sedanjega gospodarskega sistema, ki temelji na rasti in na izkoriščanju ljudi in narave, k gospodarstvu, ki bo služilu ljudem in naravi.  Izkušnje Pravične trgovine 3Muhe, Skuhne in Focusa, društva za sonaraven razvoj so bile jedro razprave, ki ga je Sloga Platforma pripravila v sredo, 19. maja ob izidu poročila Kako do ekonomije blaginje, ki služi ljudem in naravi: vzpostavljanje človekovega okolja, ki je družbeno pravično in okoljsko trajnostno.

Evropski gospodarski model troši, kot da bi imeli na voljo dva planeta in ne samo enega in globalni gospodarski model služi bogatenju manjšine na račun večine, je uvodoma ponudila izročnico novinarka Kristina Božič, ki je vodila razpravo, v kateri so sodelovali Živa Lopatič, dobra poznavalka pravične trgovine in vodja trgovine 3Muhe, Max Zimani iz Zavoda Global in Skuhne, in dr. Lidija Živčič iz Focusa, društva za sonaraven razvoj.

Nekaj poudarkov iz razprave:

Izdelki pravične trgovine so luksuzni izdelki. Luksuzni zato, ker jih ne potrebujemo za preživetje, zato ni potrebno, da so poceni.

Živa Lopatič

 

Lepotni popravki ne bodo zadoščali. Razmisliti moramo, kako preobraziti načine gospodarske pa tudi politične organiziranosti.

Lidija Živčič

 

Nujna bi bila samoorganizacija socialnih podjetij. Mogoče je v času slovenskega predsedovanja EU čas, da se premaknemo naprej proti ustanovitvi sveta za socialno podjetništvo.

Max Zimani

 

Koristne povezave:

Povzetek poročila o Ekonomiji blaginje v slovenščini:

Celotno poročilo o Ekonomiji blaginje:

Kako do ekonomije blaginje, ki služi ljudem in naravi: vzpostavljanje človekovega okolja, ki je družbeno pravično in okoljsko trajnostno«

Povzetek raziskave Kako mladi Evropejci razumejo povezave med podnebnimi spremembami in migracijami

Kako mladi Evropejci razumejo povezave med podnebnimi spremembami in migracijami, poročilo o Sloveniji


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališče Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »