Tema dneva Zemlje 2024 “Planet proti plastiki” poudarja nujnost reševanja problematike onesnaževanja s plastiko in prehoda na obnovljive vire energije. Dan Zemlje, ki se je začel leta 1970, je postal svetovni dogodek, v katerem sodeluje več kot milijarda ljudi v 193 državah. Kampanja se zavzema za 60-odstotno zmanjšanje proizvodnje plastike do leta 2040 zaradi njenega škodljivega vpliva na zdravje ljudi, okolje in podnebne spremembe.

Leta 2023 so zaskrbljujoči statistični podatki razkrili obseg porabe plastike, saj je bilo po vsem svetu proizvedenih na milijone vrečk, prodanih na milijarde posod za pijačo, stopnja recikliranja plastike pa je bila minimalna. K plastičnim odpadkom je pomembno prispevala tudi industrija hitre mode. Kathleen Rogers, predsednica EARTHDAY.ORG, poudarja, da se je za dobrobit vseh živih bitij nujno treba soočiti z onesnaževanjem s plastiko.

Podjetja, kot je Tetra Pak, se odzivajo na povpraševanje potrošnikov po manjši količini plastične embalaže, saj raziskave kažejo, da imajo raje okolju prijazne izdelke. Industrija hrane in pijač se spreminja v smeri trajnostnih praks, da bi se spopadla s podnebno krizo.

Pobude za obnovljive vire energije so bistvenega pomena za varstvo okolja, saj se države po vsem svetu poslavljajo od fosilnih goriv. Čile je vodilni pri inovativnih projektih na področju obnovljivih virov energije, svetovna prizadevanja pa kažejo pozitiven trend uvajanja obnovljivih virov energije.

Dan Zemlje spodbuja osebne, podjetniške in vladne ukrepe za trajnost, pri čemer poudarja uvajanje obnovljivih virov energije, zmanjševanje emisij CO2, energetsko učinkovitost in zagovorništvo politike. Ključno vlogo pri doseganju teh ciljev imata vključevanje skupnosti in izobraževanje. Dan Zemlje je pobuda za skupno ukrepanje proti onesnaževanju s plastiko in spodbujanje trajnostne prihodnosti, ki jo poganjajo obnovljivi viri energije.

Več informacij in celoten zanimiv članek je na voljo na spletni strani Sustainability Magazine.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »