27. 3. 2023 je v Bruslju potekala zaključna konferenca “Pogovori o spremembah – dialogi civilne družbe o socialni in podnebni pravičnosti” kampanje Climate Of Change, ki ga sooblikuje in izvaja šestnajst evropskih organizacij, med katerimi je tudi SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) ter Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Na dogodku sta potekali dve panelni razpravi o posledicah podnebnih sprememb in prisilnih migracijah ter doseganju trajnostnega gospodarstva, ki je temelj podnebne krize. Clara de la Torre (namestnica generalnega direktorja Evropske komisije za podnebne ukrepe), Pierluigi Musarò (raziskovalec na Univerzi v Bologni), Veronica Dini  (pravnica pri Systasisu – študijskem centru za preprečevanje in upravljanje okoljskih konfliktov) in Daiva Vaičiulyt (aktivistka organizacije Friday For Future, XR in krožnega gospodarstva v Litvi) so se v razpravi posvetili razumevanju in obravnavanju pojava migracij kot enem največjih izzivov globaliziranega sveta. Druga panelna razprava je bila namenjena pogovorom o razvoju trajnostnega gospodarstva, ki temelji na pravicah. V razpravi so sodelovali Karin Schönpflug (raziskovalka na Univerzi na Dunaju), Alessandra Farias Pereira (brazilska okoljska aktivistka pri ONG Sociedade) in Lukas Warning (svetovalec za politiko socialno-ekološke preobrazbe pri Oxfamu Nemčija). Tudi mladi aktivisti so izrazili svoja stališča do vključevanja vseh državljanov v problematiko in vprašanja podnebnih sprememb ter podnebne pravičnosti.

Vir: ALDA – European Association for Local Democracy

 

Vir: ALDA – European Association for Local Democracy

 

Vir: ALDA – European Association for Local Democracy

 

Vir: ALDA – European Association for Local Democracy

 

Vir: ALDA – European Association for Local Democracy

Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

 

Translate »