Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma leta 2013 v ustavo vpisan tudi “kvorum”, za zavrnitev zakona na referendumu ne bo dovolj zgolj to, da bo glasov proti več kot glasov za. Proti zakonu in za vodo bo moralo glasovati vsaj 20% ljudi, kar je kar 340 007. Zato je pomembno, da bi tisti, ki v nedeljo 11. julija ne bi mogli na volišče, izkoristili eno od alternativnih možnosti za glasovanje.

Novela Zakona o vodah, ki je bila nedavno sprejeta, med drugim omogoča gradnjo na vodovarstvenih območjih, kar lahko poleg močnega posega v naravno krajino vodi tudi v zastrupljanje podtalnice na vodovarstvenih območjih.Poziv za glasovanje na referendumu

 

 

Mirovni inštitut vabi v sredo, 30. junija ob 14. uri na spletni pogovor, v katerem bosta pred referendumom 11. julija Gaja Brecelj, Umanotera, in Andreja Slamenšek, Društvo za preučevanje rib Slovenije, predstavili prizadevanja za zaščito voda.

 

Translate »