Katja Celin Yere je dolgoletna vodja Zavoda za mednarodno prostovoljno delo Voluntariat. Je koordinatorka programa globalnega prostovoljstva ter izvaja projekte na teme globalnega učenja, globalnega (in humanitarnega) prostovoljstva, mladinskega dela in mednarodnih mobilnosti mladih.

Kako naj se kot posamezniki odzivamo, ko se svet, v katerem živimo – družbeni, znanstveni in intelektualni -, sesuva s svetom, od katerega živimo – zrak, zemlja, rastline in živali?  Kako se spoprijeti s povezanimi “slabimi problemi” zatiranja, nasilja in politične polarizacije v realnem času ter ob njihovem naraščanju in krepitvi?

Na vsa ta vprašanja, ki se porajajo, so vedno bolj pozorni in zaskrbljeni mladi, saj je njihova generacija tista, ki bo živela posledice razkrajanja družbe in narave že v bližnji prihodnosti. Projekt DEFY (Depth Education for Youth) v okviru programa ERASMUS+, ki ga vodi irski SUAS, partnerji so pa še irski Comlamh, nemški Finep in slovenski Zavod Voluntariat, je nastal na podlagi rezultatov globalne raziskave med mladimi, ki je raziskovala njihova razmišljanja in občutke ob ekološki krizi, katero živimo. Dve tretjini od 10.000 anketirancev je poročalo, da so žalostni, prestrašeni in zaskrbljeni. Mnogi drugi so čutili strah, jezo, obup, žalost in sram.

V okviru DEFY projekta raziskujemo, kako bi se lahko izobraževalci globalnega učenja prilagodili tem občutkom in njihovim verjetnim protislovjem ter z njimi delali. Ta teren je lahko izziv – še posebej za tiste, ki delamo na področju globalnega učenja in smo morda ujeti v zanko. Z naraščanjem in stopnjevanjem prepletenih kriz se namreč povečuje tudi želja po rešitvah. Po drugi strani pa se postavlja vprašanje, ali te rešitve na področju globalnega učenja (“rešitve, ki vlivajo upanje in omogočajo ukrepanje”) zakrivajo tisto, kar se čuti, in (po)ustvarjajo načine sodelovanja s svetom, ki so škodljivi in netrajnostni.

DEFY se zgleduje po teoretično strogem delu številnih znanstvenikov, aktivistov in pedagogov, ki želijo preučiti to zanko in se bolj ukvarjati s “čustvenimi stanji” ali afektom:

Kako bi lahko v sebi ustvarili več sposobnosti, da se soočimo s težkim znanjem, da ostanemo s težavnimi situacijami in čustvi, in da drugim omogočimo, da storijo enako? Kako bi to lahko spodbudilo drugačne načine odzivanja na “to, kar je” – globlje priznavanje sokrivde za škodo, pristnejše odnose (kot podlaga za solidarnost) ter drugačne načine sobivanja in odnosov s planetom Zemlja.

DEFY je projekt, ki temelji na sodelovanju, in v prihodnjih mesecih upamo, da bo v njem sodelovalo čim več izobraževalcev. Upamo namreč, da bomo vzpostavili ogrodje, v katerega bodo stopili drugi in znotraj katerega bomo lahko, kot piše Michelle Fine, “oblikovali občutljive prostore za krhke solidarnosti in kolektivne raziskave ter še bolj veljavne raziskave, v katerih se bomo lahko pridružili drugim, da bi skupaj z njimi prižgali počasen ogenj možnosti” (Fine, 2018).

Katja Celin Yere

vodja Zavoda za mednarodno prostovoljno delo Voluntariat.

*Tekst je povzet iz projektnega raziskovalnega okvirja »Emergent layer«.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »