Pametne telefone bo kmalu možno, v skladu z uredbo Evropske unije, lažje popraviti. S tem se bo končala proizvodnja produktov, ki so zasnovani na način, da se uničijo. Pravica do popravila je del nove strategije, s katero želi Evropska unija enkrat za vselej preoblikovati način izdelave in uporabe izdelkov.

Akcijski načrt Evropske komisije za krožno gospodarstvo (CEAP) je European Enviromental Bureau (EEB) sprejel kot “najbolj ambiciozen in celovit predlog, ki je bil kadar koli predstavljen za zmanjšanje vpliva naših izdelkov in gospodarskih dejavnosti na okolje in podnebje.”

Strategija krožnega gospodarstva – kjer se produkti in viri ponovno uporabijo in reciklirajo, namesto da se jih odvrže – predlaga ukrepe, s katerimi bi trajnostna proizvodnja postala norma. Z njimi želijo omejiti koncept “prezgodnje zastarelosti”, kjer se proizvodi zlomijo ali obrabijo in jih ni mogoče popraviti.

V začetku leta je EU zagotovila pravico do popravila nekaterih gospodinjskih aparatov. V tem tednu so napovedali predlog z minimalnimi zahtevami za popravila elektronike, med drugim tudi pametnih telefonov. S tem bi lahko podaljšali življenjsko dobo napravam. V lanskem poročilu EEB ugotovlja, da bi lahko s podaljšanjem življenjske dobe pametnih telefonov, prenosnikov, pralnih strojev in sesalnikov samo za eno leto zmanjšali izpuste CO2 do takšne mere, kot da bi z evropskih ulic odstranili dva milijona avtomobilov.

Strategija Komisije cilja na spremembo načina oblikovanja in izdelovanja izdelkov z namenom, da se zmanjša toksičnost izdelkov in njihovi odpadki. Posebej obravnava nekatere skupine izdelkov z največjimi vplivi na okolje, vključno s tekstilom, elektroniko, baterijami, embalažo, manj pa se posveča pohištvu in avtomobilom.

Akcijski načrt vendarle ni bil univerzalno pohvaljen. EEB in Friends of the Earth Europe so kritični do manjkajočih ciljev za zmanjšanje rabe virov in podjetij za preprečevanje nastajanja odpadkov.

Vir: European Environmental Bureau

Translate »