Vedno večja svetovna povezanost mladih, saj je kar 79 % mladih, starih od 15 do 24 let, na spletu, predstavlja priložnosti in tveganja. Izpostavljenost otrok spletnemu ustrahovanju, sovražnemu govoru, nasilnim vsebinam, novačenju ekstremistov, dezinformacijam in spolnemu izkoriščanju je vse bolj zaskrbljujoča. Združeni narodi se s temi izzivi spopadajo s pobudami, kot so “Pobuda za zaščito otrok na spletu (COP)“, “Unicefova pobuda Kindly proti spletnemu ustrahovanju” ter prizadevanja za boj proti spolnemu izkoriščanju na spletu.

UNESCO se osredotoča na regulativne rešitve in medijsko pismenost za izboljšanje zanesljivosti informacij in opolnomočenje mladih za kritično krmarjenje po digitalnih platformah. Odbor za otrokove pravice poudarja zaščito otrokovih pravic v digitalni dobi ter priporoča zakonodajne ukrepe proti škodljivim vsebinam in nasilju.

Dan varnejšega interneta, ki ga ob podpori ZN praznujemo vsako leto, poudarja prizadevanja agencij ZN in inovatorjev iz zasebnega sektorja za večjo varnost na spletu. Kljub tveganjem si ZN na svetovni ravni prizadevajo za varnejše digitalno okolje za otroke in mlade ter priznavajo, da je pri oblikovanju politik in tehnologij pomembno upoštevati njihove poglede in izkušnje.

Več na spletni strani United Nations

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »