Leto 2020 je posvečeno 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenske znanstvenice, etnologinje in antropologinje, ki je živela in delala v Paragvaju.

Antropologinja je slovenski javnosti malo znana. Rodila se je 28. marca 1920 v Medvodah. Leta 1947 je odšla v Argentino in nato na povabilo odšla v misijon med Indijance rodu Toba. Leta 1951 je na povabilo ustanovitelja Etnografskega muzeja Andrésa Barbera odšla v Asunción v Paragvaj. Po njegovi smrti je leta 1952 prevzela vodenje muzeja in ga vodila vse do svoje smrti leta 1996. Za svoj kreativni prispevek k oblikovanju paragvajske identitete je prejela najvišja paragvajska priznanja in častne nazive, po njej je poimenovana ulica v Asuncionu, upodobljena pa je tudi na paragvajski poštni znamki.

Deset let nazaj so Branislavi Sušnik posvetili razstavo v Narodni in univerzitetni knjižnici. Letos pa ji bo v Etnografskem muzeju Slovenije posvečena razstava s strokovno konferenca, s katero želijo osvetliti njeno življenje in delo ter strokovne dosežke v Paragvaju. Razstava je predvidena v novembru 2020.

Spletna stran Bivališča Branislave Sušnik.

Translate »