Spletna stran www.refugees-welcome.si je vabilo za vse tiste, ki želijo z begunci sobivati ali po svojih zmožnostih sodelovati pri pobudi. Ideja sobivanja – najbolj enostaven in spontan način integracije.

Refugees Welcome je spletna platforma, ki omogoča povezovanje beguncev in posameznikov, ki jim želijo ponuditi prostor za bivanje ter s tem prispevati k njihovi integraciji v slovensko okolje. Nudijo podporo pri reševanju vprašanj, povezanih s sobivanjem. Refugees Welcome podpira lokalno razpršeno rešitev namestitve beguncev. Z delom želijo prispevati k ohranjanju odprte družbe, temelječe na principu solidarnosti in enakosti za vse. Izhajajo iz principa, da bi morali imeti vsi ljudje enake možnosti, ter da nihče ni nelegalen.

Refugees Welcome Germany je omogočil sobivanje 317 beguncem, Refugees Welcome Austria pa 324 beguncem. Refugees Welcome Greece je uskladil 38 posredovanj, Refugees Welcome Poland 10, Refugees Welcome Spain je uskladil 5 posredovanj, Refugees Welcome Netherlands in Refugees Welcome Portugal pa sta omogočila sobivanje vsak 5 beguncem.

Kako lahko posameznik sodeluje?

•    Lahko oddate sobo ali sobe v vašem stanovanju ali hiši; s tem, ko sobivate z beguncem, pripomorete k integraciji, in hkrati spoznavate nove kulture.

•    Nimate sobe, vendar vam je všeč ideja. V tem primeru lahko sodelujete kot finančni pokrovitelj – vsak znesek šteje!

•    Če želite zgolj podpreti novonastale življenjske situacije, lahko postanete svetovalec ali mentor beguncu ali se z njim celo spoprijateljite.

•    Morda vaši znanci ali prijatelji že delajo z begunci v kakšnem begunskem centru? Povejte jim o refugees-welcome.si in jih spodbudite, da se registrirajo.

•    Preprosto širite ideje refugees-welcome.si in se s tem zavzemajte za medkulturni dialog, uspešno participacijo in integracijo beguncev.

Kako se je vse začelo?
Mareike Geiling in Jonas Kakoschke iz Berlina, Nemčija, sta se jeseni 2014 odločila ponuditi prosto sobo v njuni stanovanjski skupnosti beguncu. Kmalu zatem se jima je pridružila Golde Ebding, ki je z njima delila idejo o vzpostavitvi širše, državne platforme, sloneče prav na tem konceptu. Mesec kasneje se je Bakary, mlad moški iz zahodnoafriške države Mali, lahko vselil v Maraikovo in Jonasovo stanovanjsko skupnost za 6 mesecev. To je bila prva uspešna namestitev, podprta s strani pobude. Danes ima Refugees Welcome mednarodno mrežo, ki temelji na bistvu tega koncepta. Slovenska ekipa, sestavljena iz različnih neprofitnih in humanitarnih organizacij in aktivnih posameznikov, je aktivna od jeseni 2015. Za več informacij o mednarodni mreži obiščite www.refugees-welcome.net.

Translate »