Kako lahko izboljšamo politike vključevanja beguncev? Odgovore bodo pobudniki, med njimi Mirovni inštitut, ponudili na spletnem mestu “Forintegration.eu” – uradni spletni strani enega največjih projektov v Evropski uniji, ki je namenjen iskanju boljših integracijskih politik.

Pod kakšnimi pogoji lahko begunci pridobijo državljanstvo v posameznih državah EU? Koliko časa mora otrok povprečno čakati na sprejem v šolo od trenutka, ko zaprosi za azil v Sloveniji, na Poljskem ali v Italiji? Kakšna so v različnih evropskih državah pravila dostopa beguncev do trga dela? Odslej boste lahko novice, podatke in raziskovalne rezultate o stanju na področju evropskih politik vključevanja beguncev spremljali na novem spletnem mestu “Forintegration.eu”.

Spletno mesto “Forintegration.eu” bo vsebovalo celovite informacije o politikah vključevanja beguncev v Evropi, na njem pa bodo predstavljeni tudi raziskovalni rezultati projekta “Nacionalni mehanizem za evalvacijo integracije (NIEM): Merjenje in izboljševanje integracije oseb s priznano mednarodno zaščito«. Gre za enega največjih raziskovalnih projektov v Evropi s področja preučevanja integracije beguncev.

V okviru projekta NIEM, ki poteka od leta 2016, si projektni partnerji prizadevamo za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti politik za vključevanje beguncev v petnajstih evropskih državah. V naslednjih šestih letih bodo raziskovalci in raziskovalke iz treh evropskih raziskovalnih centrov in številnih vodilnih nevladnih organizacij, ki delujejo v posameznih evropskih državah, ustvarili kompleksne mehanizme za ocenjevanje politik za vključevanje beguncev.

Spletno mesto “Forintegration.eu” je bilo postavljeno z namenom zapolnitve pomanjkanja znanja na tem področju. Anna Piłat, urednica spletnega mesta in analitičarka migracijskih politik na Inštitutu za javne zadeve na Poljskem, se nadeja, da bo spletno mesto postalo največji in najbolj verodostojen vir podatkov na področju vključevanja beguncev v Evropski uniji.

Spletno mesto bo projektna skupina vseskozi posodabljala s pomočjo bogatih raziskovalnih izsledkov, ki jih bodo v okviru projekta pridobivali projektni partnerji celotnega raziskovalnega konzorcija. To novo spletno mesto ponuja tudi hiter in enostaven dostop do različnih poročil s sestankov, konferenc in drugih dogodkov, ki  jih organiziramo v okviru projekta NIEM. Vsebuje tudi napovednik  prihajajočih dogodkov, ki so povezani s temo vključevanja beguncev v različnih državah EU.

Spletno mesto je na voljo v angleškem jeziku, nekateri deli pa bodo na voljo tudi v lokalnih jezikih.

Translate »