Evropska konfederacija razvojnih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju razvojnega sodelovanja CONCORD je v sredo, 19. januarja organizirala spletni posvet civilne družbe o prihajajoči konferenci med Afriško in Evropsko unijo. Posveta se je udeležilo več kot 100 predstavnikov in predstavnic civilne družbe tako iz Evrope kot Afrike, med njimi je bilo tudi več udeležencev in udeleženk iz slovenskih organizacij.

Vrh bo med 17. in 18. februarjem v Bruslju. Voditelji se bodo dobili fizično, spremljevalni dogodki bodo potekali virtualno – med drugim se bo med 14. in 18. februarjem odvil tudi Teden partnerstva med Afriko in Evropo. Civilna družba je sicer v veliki meri izključena iz vrha, nima niti vpliva niti vpogleda v samo agendo prihajajočega vrha. Vrh je bil sicer večkrat prestavljen zaradi pandemije. Agenda in potek sta še vedno negotova, vrh sicer formalno gosti EU pod pokroviteljstvom Francije kot predsedujoči Svetu EU.

Datum naslednjega pripravljalnega spletnega seminarja za sodelovanje civilne družbe na forumu organizacij civilne družbe EU in uradnem vrhu EU-AU je 2. februarja ob 11.30-13.30

Načrti francoskega predsedovanja svetu EU

Projekta spremljanja predsedovanja EU (EUPP) sedaj izvaja francoska mreža Coordination SUD, ki je na posvetu predstavila stališče francoskega predsedovanja: Osrednji cilj vrha EU-AU je v izpogajanju novega finančnega sporazuma z Afriko, znotraj tega pričakujejo tudi nov investicijski paket, ki bo osredotočen na ti področja:

  • Trajnostni prehod: Zelena tranzicija, digitalna tranzicija in zdravstvena tranzicija, v tej točki naj bi bila vključena tudi produkcija cepiv, zdravstvene samozadostnosti itd..  Omenjena pobuda je sicer v skladu  iniciativo »Team Europe«.
  • Mladina: Spodbujati želijo podporo majhnim in srednjim podjetjem (v skladu z podobno iniciativo TE), želijo tudi spodbujati mobilnost mladih med kontinenti (cilj: 105 tisoč mladih iz AU v EU, ta mobilnost cilja na prostovoljce, akademike itd.. Za implementacije te točke bodo najvrjetneje nominirali posebnega predstavnika (»special envoy«)
  • Migracije: Iskanje zakonitih poti in boljše upravljanje migracij, boj proti ilegalnim migracijam z poudarkom na človekovih pravi (peace, prosperity & security). Na temo migracij so že potekali sestanki med Francozi in AU predstavniki zato lahko pričakujemo dogovor na to temo).

Perspektiva AU

Predstavniki civilne družbe iz Afrike so predstavili pričakovanja iz perspektive AU. AU naj bi bila samozavestna glede že utečenih področij sodelovanja: a) razvoj; b) mir, stabilnost in c) službe migracije in mobilnost, glede omenjenih točk konsenz, čeprav so določena nestrinjanja glede podrobnosti.

Pričakujejo pa razhajanje  glede t.im. »novih področij sodelovanja« – zelene tranzicije, digitalne tranzicija in dostop do energetike. AU naj bi bi se v prvem ciklu pogajanj osredotočila na področja:

  1. Ekonomska rast – službe, investicije in razvoj veščin (Investicije v infrastrukturo, energetiko prehrambeno varnost, znanost in inovacije, industializacija, transport
  2. Zdravstvo in varovanje zdravja ( distribucija in proizvodnja cepiv, investicije v farmacijo in proizvodnjo sanitetnih materialov, utrjevanje zdravstvenih sistemov).
  3. Mir in varnost (reafirmacija osnovnih principov mirnega reševanja konfliktov, poudarek je predvsem ti. »African peace fund«, kot odgovor na pobudo EU o reformi načinov financiranja. Omenjeni fond je ena izmed glavnih prioritet saj bi dal AU podelil večjo odgovornost pri reševanju konfliktov.
  4. Podnebne spremembe in zelen ekonomija – AU pričakuje afirmirmacijo polne implementacije Pariškega dogovora, z poudarkom na inkluzivnih mehanizmih podnebnega financiranja

Teden partnerstva med Afriko in Evropo

Med 14. in 18. februarjem naj bi se v spletni obliki zvrstilo več vrsta različnih dogodkov  – forum o mladini, podjetništvu, lokalnih akterjih… 15. februarja bo potekal tudi Forum OCD (Forum civilne družbe), ki ga organizirajo organizacije civilne družbe z AU in EU. Tema foruma bopredvidoma »A participatory, transparent, accountable governance and a people-centred approach«.

OCD forum ne bo neposredno vplival na Vrh EU-AU, oziroma ni verjetno, da bi omenjeni forum lahko vplival na sam proces. Forum bo priložnost, da lahko NVO oblikujemo stališča in jih organiziramo v koherentne enote ter da smo v interakciji z različnimi deležniki. Podrobnosti programa še niso jasne, saj so priprave še vedno v teku, pričakuje pa se, da se bodo forumov udeležili tudi različni odločevalci, pripravlja pa se tudi »meet the leaders« dogodek, ki bo specifično namenjen ustvarjanju stikov med odločevalci in nevladniki.

Pripravlja se tudi šest tematskih diskusij: Equitable partnership; dostojno delo v neformalnem sektorju; migracije in mobilnost; prehrambena samozadostnost in ruralna transformacija; mir varnost in dobro upravljanje; omogočanje rasti prek izobraževanja, zdravja in socialne varnosti.

Vsi dogodki bodo on-line.

Pripravil: MT


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

 

Translate »