V največji reševalni akciji so sedaj je italijanska obalna straža pred obalo Libije rešila kar 6.500 prebežnikov, ki so bili predvsem iz držav Afriškega roga. Reševalci so skupno izvedli kar 40 reševalnih akcij, med rešenimi sta bila tudi brata dvojčka, stara le 5 dni.

 V ponedeljek okoli 20 kilometrov od libijskega mesta Sabrata , pred obalo Libije rešili skupno kar 6500 ljudi, ki so želeli doseči Evropo. To je bil eden najbolj obremenjujočih dni za reševalce v Sredozemskem morju. Rešene so vozili v pristanišča na Siciliji in Kalabriji. Tudi v nedeljo so iz morja na istem območju potegnili okoli 1100 prebežnikov.

V operaciji, ki je zajela 40 usklajenih reševalnih akcij, so sodelovali država Italija, Evropska agencija za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic Evropske unije Frontex ter nevladni organizaciji Zdravniki brez meja in Proactiva Open Arms. Potekala je okoli 20 kilometrov od libijskega mesta Sabrata.

V letu 2015 je v Evropo prispelo več kot milijon prebežnikov, večinoma iz Sirije. Po EU-Turčija o zajezitvi migracij, se je prihod prebežnikov po balkanski poti skorajda ustavil, a se zato preusmeril na še bolj nevarno sredozemsko pot.

Nevarna pot čez Sredozemsko morje, na kateri je letos umrlo 2.726 ljudi, okoli 106.000 pa jih je prispelo pred italijansko obalo (po podatkih ZN-a in italijanske obalne straže 112.500), je za mnoge prebivalce iz Eritreje, Somalije, Nigerije, Gambije in drugih zahodnoafriških držav, edina pot v zanje boljši svet. Libija pa je postala priljubljena država za tihotapce z ljudmi.

Foto: AP

Translate »