Pred svetovnim dnevom otrok 20. novembra je UNICEF Slovenija začel s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi, s katerim odpira pogovor o čustvih in si prizadeva za destigmatizacijo duševnega zdravja. Zaživela je nova spletna stran Kako se počutiš.

20. november je svetovni dan otrok, ker je bila na ta dan leta 1989 sprejeta Konvencija o otrokovih pravicah. Zaradi nje milijoni otrok po svetu danes živijo boljše življenje, čeprav številni izzivi ostajajo. Pandemija koronavirusa in njene posledice so poglobile stiske milijonov otrok po vsem svetu, posebej na področju duševnega zdravja. Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta dan otroci po vsem svetu opozarjajo na položaj vrstnikov po svetu, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja, izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost.

Tema letošnjega svetovnega dneva otrok je duševno zdravje, ki je po svetu – tudi v Sloveniji – še vedno tabu. Duševne motnje prizadenejo vsakega sedmega otroka po svetu.

UNICEF Slovenija s kampanjo Kako se počutiš in projektom P-Odporni mladi pred svetovnim dnevom otrok odpira pogovor o čustvih in si prizadeva za destigmatizacijo duševnega zdravja.

Aktivacijam po vsej Sloveniji se pridružujejo otroci in mladi, vzgojno-izobraževalni zavodi, UNICEFova otrokom prijazna mesta, podjetja in znani obrazi.

Raziskava UNICEF-a Slovenija – samoocena duševnega zdravja med otroki in mladimi v Sloveniji – je pokazala, da skoraj polovica ocenjuje svoje duševno zdravje kot srednje dobro ali slabo. Najhuje pa je, da je večina otrok v svojih stiskah sama – o njih se ne pogovarja z odraslimi. Otroci v Sloveniji ob tej priložnosti govorijo o čustvih in pomagajo destigmatizirati duševno zdravje. Svojim vrstnikom sporočajo, da so vsa čustva OK, da naj o svojih stiskah spregovorijo z odraslimi in jih ne zadržujejo v sebi. Pogovor se lahko začne s preprostim vprašanjem »Kako se počutiš?«, predvsem pa naj bo del vsakdana, pomoč pa na voljo, ko jo potrebujemo.

Spregovori o čustvih na začetnici tvojega imena in priimka. Najdeš jih v abecedi čustev na: TU

– Kdaj si nazadnje čutil_a ti dve čustvi?

– Si ju lahko pokazal_a ali si imel_a občutek, da ju moraš skriti / ali pa da bi ju moral_a izraziti bolj, kot si ju?

– Si bil_a morda v stiski in kako si jo rešil_a?

– Kaj bi lahko naslednjič storil_a, da bi se počutil_a drugače ali pa enako?

Unicef vabi udeležence, da objavijo na svojem profilu selfie s sliko teh dveh čustev (lahko napisana na papirju ali po želji) na družbenih omrežjih in pozovi svoje prijatelje_ice, da se vsi skupaj večkrat pogovarjamo o čustvih in razbijemo stigmo, ki vlada okoli duševnega zdravja. Če smo v stiski, pa poiščimo pomoč.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

Translate »