Unicef je pred konferenco Združenih narodov o vodi 2023, ki bo potekala med 22. in 24. marcem v New Yorku, na globalni ravni analiziral dostope gospodinjstev do storitev za vodo, sanitarije in higieno in ogroženost življenj otrok, mlajših od pet let.

190 milijonov otrok v 10 afriških državah je izpostavljenih tako imenovani “trojni grožnji”, ki jo predstavljajo kombinacija težav z vodo (onesnažena voda, neustrezne sanitarije in nezadostna higiena), bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo, ter posledic podnebnih sprememb.

Večkratne krize, povezane z vodo, najbolj ogrožajo prebivalce v Beninu, Burkini Faso, Kamerunu, Čadu, Slonokoščeni obali, Gvineji, Maliju, Nigru, Nigeriji in Somaliji. Mnoge države, ki so med najbolj prizadetimi (zlasti v Sahelu), se soočajo še z nestabilnostjo in z oboroženimi spopadi, kar še dodatno otežuje dostop do čiste vode in ustreznih sanitarij za otroke. Skoraj ena tretjina otrok doma nima dostopa do vode, dve tretjini pa nimata dostopa do osnovnih sanitarnih storitev. Četrtina otrok nima druge izbire, kot da nujno potrebo opravljajo na prostem. Omejeno je tudi izvajanje higiene rok, saj si tri četrtine otrok doma ne more umiti rok zaradi pomanjkanja vode in mila. Posledično te države nosijo največje breme smrti otrok zaradi bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo. V kar 6 od 10 omenjenih držav so se v zadnjem letu borili z izbruhi kolere. Po vsem svetu več kot 1.000 otrok, mlajših od pet let, vsak dan umre zaradi bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo, pri čemer približno 2 od 5 otrok živita v omenjenih 10 državah.

Več na povezavi.

Pripravil:NT

 

 

Translate »