Svetovni dan okolja je eden najstarejših svetovnih dni, ki jih obeležujemo na pobudo Organizacije Združenih narodov in njenega okoljskega programa. Letos postavlja v ospredje iskanje rešitev za onesnaževanje s plastiko. Združeni narodi govorijo o novem ekosistemu, plastisferi.

Po podatkih Združenih narodov je na svetu vsako minuto kupljenih milijon plastičnih steklenic, na letni ravni pa se porabi do pet tisoč milijard plastičnih vrečk. Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je polovica vse proizvedene plastike zasnovana za enkratno uporabo, velik problem pa predstavlja mikro plastika v okolju. Vsako leto se na primer v morje odvrže do 22 milijonov ton plastičnih odpadkov in prav toliko jih ostane na kopnem.

V Sloveniji pa je v letu 2021 nastalo 66.596 ton odpadne plastike oz. odstotek manj kot leto prej ter sedem odstotkov manj kot v letu 2017, kar pomeni, da se količina odpadne plastike zmanjšuje.

Danes na leto ustvarimo približno 400 milijonov ton plastičnih odpadkov. Medtem ko je bila od petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja proizvedena le majhna količina plastike, se je ta v naslednjih dvajsetih letih več kot potrojila, do leta 2000 pa se je povečala bolj kot v prejšnjih 40 letih. Pri Združenih narodih opozarjajo, da so za to, da se prepreči pretok odpadkov v okolje, potrebne sistemske in korenite spremembe.

Podnebne spremembe, izguba narave in biotske raznovrstnosti ter onesnaževanje in odpadki nam kažejo, da je Zemlja preobremenjena. Hkrati milijardam ljudi primanjkuje dohodka, hrane, bivališča, zdravja, oskrbe in izobraževanja. Dodatno zaskrbljenost povzročata še energetska in prehranska kriza, ki sta se pojavili ob pandemiji covida-19. Rešitev te dileme je preoblikovanje naših gospodarstev in družbe, da bi postale vključujoče, pravične in bolj povezane z naravo. Preusmeriti se moramo od škodovanja planetu k zdravljenju planeta. Zaščititi moramo kar imamo, in vrniti kar smo izgubili, da bi napredovali v boljšo in bolj trajnostno prihodnost, v kateri bomo lahko uspeli vsi.

Pripravila: PV


Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »