Ob objavi podatkov o uradni razvojni pomoči s strani OECD DAC, organizacije civilne družbe ponovno pozivamo k višjim stopnjam uradne razvojne pomoči. Ko je “svet s tečajev” moramo od ponudnikov uradne razvojne pomoči zahtevati veliko več.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes objavila, da so članice Odbora za razvojno pomoč (DAC) v letu 2021 za uradno razvojno pomoč (URP) namenile 178,9 milijard USD, kar pomeni povečanje za 4,4 % v primerjavi s prejšnjim letom. Ni presenetljivo, da je, kljub dolgoletni zavezi držav donatoric, da se za uradno razvojno pomoč nameni 0,7 % bruto nacionalnega dohodka (BND), iz podatkov za leto 2021 razvidno, da je bilo le 33 centov na vsakih 100 USD bruto nacionalnega dohodka namenjenih za reševanje globalnega razvoja, zmanjševanje revščine in neenakosti ter reševanje vse večjih humanitarnih izzivov.

V času, ko je okrevanje po pandemiji covid-19 še vedno krhko, zlasti za države globalnega juga, se mednarodna skupnost zaradi izjemno nestabilnih geopolitičnih razmer, konfliktov in dogodkov, povezanih s podnebjem, sooča z vse večjimi humanitarnimi krizami.

Številke za leto 2021 kažejo mračno sliko. V zadnjem letu se je število ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč in zaščito, več kot podvojilo in doseglo 274 milijonov. Več kot en odstotek svetovnega prebivalstva je razseljenega. Po dveh desetletjih upadanja narašča tudi skrajna revščina, ki jo spremljata lakota in nezanesljiva preskrba s hrano. Dosežene ravni brez primere sta še poslabšala suša in svetovni porast cen hrane po izbruhu vojne v Ukrajini. Pandemija covid-19 še naprej ogroža desetletja napredka na področju pravic in položaja žensk in deklet ter resno vpliva na zdravstvene sisteme po vsem svetu, ovira izobraževanje in ogroža dosežke na področju enakosti spolov.

Lani je le peščica držav z visokim dohodkom izpolnila svojo mednarodno zavezo cilja 0,7 % BND za mednarodno pomoč. 0,33 % BND, namenjenega za uradno razvojno pomoč, ni niti na pol poti do mednarodne zaveze, ki jo je skupnost ponudnikov pomoči sprejela pred več kot 50 leti. Še bolj obžalovanja vredno je dejstvo, da so bile predhodne številke uradne razvojne pomoči za leto 2021 napihnjene, ne le zaradi stroškov, ki so jih donatorji namenili beguncem in študentom, temveč tudi zaradi poročanja o presežnih donacijah cepiv, ki nikoli niso bila kupljena v interesu razvojnih partnerjev in se kot taka ne bi smela šteti v uradno razvojno pomoč. Za presežne donacije cepiv je bilo v letu 2021 prijavljenih skupaj 2,3 milijard USD, kar predstavlja 1,3 % celotne uradne razvojne pomoči. Organizacije civilne družbe smo pred kratkim že pozvale članice DAC, naj v letu 2022 in po njem popolnoma opustijo kakršnokoli poročanje o presežnih donacijah cepiv.

In nenazadnje, nova pravila ponudnikom pomoči od julija 2020 omogočajo tudi poročanje o odpisu dolga kot URP v skladu z metodologijo ekvivalence nepovratnih sredstev. Leta 2021 je odpis dolga predstavljal skupno 545 milijonov USD, kar je podobno v primerjavi s prejšnjim letom.

Posledice pandemije covid-19, geopolitične, konfliktne in podnebne krize zahtevajo, da skupnost DAC znatno poveča obseg uradne razvojne pomoči – izzivi pred nami in njihove posledice za našo skupno prihodnost so preveliki, da bi še naprej ne bi izpolnjevali svojih mednarodnih zavez. Uradna razvojna pomoč je pomemben vir, ki ima edinstveno vlogo pri podpiranju tistih, ki jo najbolj potrebujejo.  Pomaga preprečiti nadaljnje posledice pandemije in nenehnih konfliktov in ranljivosti. Poleg tega članice DAC niso izpolnile svoje zaveze glede cilja financiranja podnebnih ukrepov v višini 100 milijard dolarjev z novimi in dodatnimi sredstvi.

Zato v imenu 40 organizacij civilne družbe iz vsega sveta ponovno pozivamo članice DAC, da izpolnijo cilja 0,7 % za uradno razvojno pomoč in 0,15 % do 0,2 % za najmanj razvite države. Donatorje pozivamo, naj po desetletjih pridobljenih izkušenj ohranijo povezanost razvojne pomoči, človekovih pravic in načel učinkovitosti razvoja. Donatorji se morajo v prihodnje izogniti skušnjavi napihovanja svojih proračunov uradne razvojne pomoči s stroški, kot so stroški oskrbe beguncev v državi donatorici in presežne donacije cepiv. Namesto tega je potrebno mobilizirati svežo in zelo potrebno pomoč ter dati prednost nevezanim donacijam. Zdaj je čas za okrepitev solidarnosti s katero bi preprečili še eno izgubljeno desetletje za razvoj najrevnejših držav.

Dodatne informacije:

Izvirnik je dostopen na spletni strani CSO Reference Group, neformalne mreže organizacij civilne družbe za sodelovanje z OECD DAC, Odbora za razvojno pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Podpisniki:

 1. Action Aid International, Global
 2. ACEP – Associação Para a Cooperação Entre os Povos, Portugalska
 3. ADIN – Africa Development Interchange Network, Kamerun
 4. AidWatch Canada, Kanada
 5. AidWatch, Global
 6. AKU – Estonian Roundtable for Development Cooperation, Estonija
 7. Ambrela – Platform for Development Organisations, Slovaška
 8. Bond – The International Development Network, Združeno kraljestvo
 9. CDP – Coastal Development Partnership, Bangladeš
 10. CNCD-11.11.11 – Centre national de coopération au développement, Belgija
 11. CONCORD – European Confederation of Relief and Development NGOs, Evropa
 12. Cooperation Canada, Kanada
 13. Coordinador de la Mujer – Bolivija
 14. Coordinadora de ONG para el Desarrollo, Španija
 15. Coordination Sud, Francija
 16. CROSOL – Croatian platform for International Citizen Solidarity, Hrvaška
 17. CSO Partnership for Development Effectiveness, Global
 18. CSPPS – Civil Society Platform for Peacebuilding and Statebuilding, Global
 19. Czech Forum for Development Cooperation, Češka
 20. DECA, Equipo Pueblo, AC, Meksiko
 21. DemNet Foundation for Development of Democratic Rights, Madžarska
 22. Ekvilib Institut, Slovenija
 23. Eurodad – European Network on Debt and Development, Evropa
 24. FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania, Romunija
 25. ForumCiv, Švedska
 26. Foundacion SES, Argentina
 27. Global Responsibility, Avstrija
 28. IBON International, Global
 29. Inter Pares, Kanada
 30. I-Watch – Investment Watch Initiative, Kamerun
 31. JANIC – Japan NGO Center for International Cooperation, Japonska
 32. KCOC – Korea NGO Council for Overseas Development Cooperation, Koreja
 33. Lithuanian NGDO Platform, Litva
 34. NEADS – North-East Affected Area Development Society, India
 35. Oxfam International, Global
 36. Pandemic Action Network, Global
 37. Reality of Aid – Asia/Pacific, Azija in Pacifik
 38. Reality of Aid, Global
 39. Save the Children, Global
 40. SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, Slovenija

Logotipi podpisnikov izjave civilno-družbenih organizacij ob objavi podatkov o URP v letu 2021

Pripravil: AK

Translate »