Število begunskih otrok brez spremstva je od leta 2010 naraslo za kar petkrat, v objavljenem poročilu opozarja Sklad ZN za otroke (UNICEF). V letih 2010 in 2011 so po svetu zabeležili 66.000 otrok beguncev, ločenih od družine, leta 2015 in lani pa 300.000. Od slednjih jih je več kot polovica zaprosila za azil v Evropi.

Od 300 000 otrok beguncev, kolikor so jih zabeležili v letih 2015 in 2016, so jih 100.000 zalotili pri prečkanju meje med Mehiko in ZDA. 200.000 otrok brez spremstva je zaprosilo za azil v 80 državah po svetu, med njimi 170.000 v Evropi.

Poročilo kaže, da je brez spremstva potovalo 92 odstotkov otrok in mladih, ki so od začetka leta 2016 do konca februarja letos čez Sredozemsko morje v čolnih prispeli v Evropo. Leta 2015 jih je bilo na tej nevarni poti brez spremstva družine 75 odstotkov.

Trenutno je veliko otrok brez spremstva na tej poti iz Eritreje, Gambije, Nigerije, Egipta in Gvineje.

UNICEF napoveduje, da bo na vrhu skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki bo konec meseca v Italiji, pozval svetovne voditelje, naj upoštevajo načrt za zaščito otrok beguncev in migrantov. Načrt v šestih točkah predvideva zaščito otok brez spremstva pred izkoriščanjem in nasiljem, ohranitev družin ter dostop do izobraževanja in zdravniške oskrbe.

Unicef predlaga naslednjih šest ukrepov:

1. Otroke begunce in migrante – še posebej otroke brez spremstva – je potrebno zaščititi pred izkoriščanjem in nasiljem.

2. Potrebno je ukiniti prakso pridržanja otrok migrantov in otrok, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, ter uvesti alternative.

3. Družine morajo ostati skupaj; to je najboljši način za zaščito otrok in zagotovitev pravnega statusa otrok.

4. Vsi otroci begunci in migranti morajo imeti zagotovljeno izobraževanje ter dostop do zdravstvenih in drugih kakovostnih storitev.

5. Prizadevati si je treba za reševanje izvornih razlogov za migracije.

6. Spodbujati je potrebno ukrepe za boj proti ksenofobiji, diskriminaciji in marginalizaciji.

Celotno poročilo A child is a child: Protecting children on the move from violence, abuse and exploitation

Translate »