O razmerah v Ukrajini šesti dan vojne sta na tiskovni konferenci po Zoomu poročala s terena Tetiana Stawnychy iz ukrajinske Caritas in oče Vyacheslav Grynevych, izvršni direktor Caritas-SPES.

Slovenska karitas je do danes za najnujnejšo pomoč prizadetim v konfliktu v Ukrajini  zbrala 56.100 EUR, ki jih bo danes posredovala Karitasu v Ukrajini. Začenja tudi z zbiranjem materialne pomoči (več TU), še naprej pa zbira tudi finančno pomoč.

Caritas Ukrajina in Caritas-Spes, ki nudita humanitarno pomoč ljudem v stiski že ves čas ukrajinske krize od leta 2014 dalje, se zlasti osredotočata na pomoč notranje razseljenim ljudem, tistim, ki bežijo proti meji, pa tudi ljudem, ki so ostali doma in dneve preživljajo v zakloniščih. Ljudem v tranzitu omogočajo prenočišče na toplem in toplo hrano in pijačo, prav tako ženskam in otrokom, ki več dni čakajo na prestop meje. Veliko je prostovoljcev, ki se samoorganizirajo in pomagajo denimo s toplimi napitki.

Tetiana Stawnychy je opisala, kje vse potekajo boji in povedala, da je bila napadena tudi sirotišnica – na srečo pa so otroke že prej evakuirali. Oče Vjačeslav, ki je v Kijevu, pa trenutno biva skupaj z 37 ljudmi, saj so se v cerkvene prostore preselile sosednje družine. Caritas-Spes je vzpostavil zatočišča v petih mestih, od tega eno v porodnišnici. Vzpostavili so tudi svoj urad v Varšavi, za primer, če bi Ukrajina izgubila stik s svetom.

Za zdaj je v zahodni Ukrajini dovolj hrane, tudi bančni sistem še dela, vendar je vprašanje, do kdaj. Zato se zdaj ukvarjajo z vprašanji logistike, kako pripeljati pomoč čez mejo.

Oče Vjačeslav o razmerah v Kijevu šesti dan vojne: “Včeraj med osmo zjutraj in osmo zvečer smo se lahko šli ven in kaj malega nakupili. Sicer pa so trgovine z živili prazne, hiš ne moremo zapustiti.”

Obe Caritasovi organizaciji se skušata odzivati na situacijo, kakor hitro je le mogoče. Njuna posebna skrb so otroci, ki jim skušajo zagotoviti varen prehod. V zvezi s tem je Ireneusz Krause iz poljskega Karitasa, povedal, da bodo sprejeli 3000 otrok, sicer pa je poljska vlada ponudila sprejem 7000 otrok. Na Poljsko je prišlo že 400.000 beguncev, na vstop v državo čakajo nekaj dni.

Tetiana Stawnychy in oče Vyacheslav Grynevych sta opozorila tudi na dolgotrajne duševne posledice, ki jih bo pustila vojna na ljudeh, in na tiste, ki so morali na tuje: “Zelo težko je biti izven Ukrajine in misliti na ljudi, ki so ostali v Ukrajini.”

Za ljudi v Ukrajini je izjemno pomembno, da čutijo, da v stiski niso sami, sta poudarila sogovornika. Izrazi solidarnosti in pripravljenosti na pomoč prihajajo od vsepovsod, pa tudi iz vse Ukrajine. “Hvala vsem, da ste z nami,” je dejal Vyacheslav Grynevych.


Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja, izražena v objavi, predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.

 

 

Translate »