Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev

17. 06. 2020 | Člani, Naslovna, Novice, Slovenska filantropija

Slovenska filantropija ob letošnjem svetovnem dnevu beguncev ponovno opozarja na potrebo po aktivnem reševanju situacije beguncev in migrantov, ki so obtičali na t. i. ˝balkanski migrantski poti˝ ter beguncev in migrantov, ki v negotovih in nečloveških razmerah bivajo na grških otokih.

Izpostavljajo, da bi Republika Slovenija lahko v znak solidarnosti vzpostavila nekatere varne in zakonite poti za te begunce in migrante: omogočila bi lahko preselitev določenega števila tistih, ki potrebujejo mednarodno zaščito, hkrati pa bi lahko ponudila določeno število delovnih vizumov za tiste, ki iščejo možnost dela in zaposlitve.

Dostop do azilnih postopkov ter kvalitetni in hitri postopki so bistvenega pomena za učinkovito zaščito beguncev in uspešno integracijo. Pričakujejo, da bo Republika Slovenija v prihodnje več sredstev vložila v strokovni razvoj azilnega sistema, da bodo azilni postopki kvalitetni, hitri in učinkoviti, mednarodna zaščita pa bo tistim, ki jo potrebujejo, dodeljena čim hitreje. 

Delo in zaposlitev sta bistvenega pomena za uspešno integracijo beguncev. Zaposlitvene možnosti beguncev so se v zadnjih letih sicer večale, prav tako je bil razvit program usposabljanja na delovnem mestu za osebe z mednarodno zaščito. Hkrati pa od beguncev pogosto pričakujemo, da se slovenskega jezika naučijo še preden se vključijo v delovni proces. V času krize, ki je posledica epidemije, pričakujejo, da bo Republika Slovenija razvijala programe aktivne politike zaposlovanja, ki bodo beguncem omogočali ohranjanje njihovih delovnih mest in pridobivanje novih. Prav tako je smiselno razvijati oblike dela in zaposlitve, pri katerih znanje slovenskega jezika ni nujni pogoj.

Slovenska filantropija pozdravlja odločitev o sprejemu otrok brez spremstva z grških otokov. Hkrati pa opozarjajo na potrebo po nadaljnjem razvoju sistema zaščite begunskih otrok. Kljub temu, da se ta izboljšuje, Slovenija še vedno nima zadostnih in raznovrstnih možnosti za nastanitev in varstvo otrok brez spremstva kot so ustrezni sprejemni centri, stanovanjske skupine in nastanitve za neodvisno bivanje otrok brez spremstva. Prav tako bi bilo potrebno okrepiti sistem skrbništev in rejništev za otroke brez spremstva.

Slovenska filantropija svetovni dan beguncev že desetletje obeležuje z organizacijo Festivala migrantskega filma, ki bo letos zaradi epidemije obeležen drugače. 17. junija vas vabijo na Festival kruha + Preddogodek Festivala migrantskega filma, na dvorišče sedeža Slovenske filantropije na Viču. Na dogodku boste od 19h naprej lahko poskusili kulturno raznolike vrste kruha, od 21.15 pa si ogledali nekaj kratkih filmov na prostem. Več o dogodku izveste na tej povezavi.

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Podnebni pakt: Dan za dejanja

Podnebni pakt: Dan za dejanja

V torek, 29. junija se lahko pridružite  vseevropski pobudi in spletnem dogodku Podnebni pakt: Dan za dejanja. Po spletu bo potekal vseevropski dogodek Moj svet. Moj prispevek. Naš planet. Na slovenskem dogodku Podnebni park doma pa bodo nastopali ambasadorji...

read more
Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more