Zaživela je prva slovenska platforma za množično dobrodelnost Chariyo, ki obiskovalcem omogoča, da z ogledom oglasa namenijo evro za dobrodelni projekt po njihovi izbiri. Gre za pobudo mladega startupa, ki želi dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo.

Chariyo omogoča vsakomur, da na brezplačen in enostaven način daruje konkretnim projektom slovenskih dobrodelnih organizacij. Obiskovalci darujejo tako, da si na platformi chariyo.com ogledajo video oglas enega od sodelujočih podjetij, to pa v zameno daruje za dobrodelni projekt po izbiri uporabnika.

»Sredstva prispevajo podjetja, ki so naklonjena družbenokoristnim projektom in del oglaševalskih sredstev namenijo za dobrodelnost. Oglaševalski denar na nek način spreminjamo v dobrodelnega,« pojasnjuje David Černuta, 26-letni ustanovitelj startupa.

V prvi fazi sodelujejo tri dobrodelne organizacije, kmalu še več

Na platformi v prvi fazi sredstva zbirajo tri slovenske dobrodelne organizacije, vsaka s svojim dobrodelnim projektom. Ustanova za pediatrično kliniko zbira sredstva za tehtnico za novorojenčke, Zavod Mačja hiša za boljše življenje prostoživečih muc, društvo Vesele nogice pa zbira denar za knjižnico orodij za nadomestno komunikacijo za otroke s hudimi govorno-jezikovnimi motnjami. »V naslednji fazi bomo nabor projektov še razširili in povabili še druge družbenokoristne organizacije,« napoveduje Černuta. V kratkem bodo svoje projekte na chariyo.com objavili še Gasilska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Zveza Sonček in Rdeči noski – klovni zdravniki.

Nizozemsko-slovenska ideja

Platforma Chariyo je plod slovenskega znanja, ideja pa je nizozemsko-slovenskega porekla. »Idejo sva skupaj s prijateljem z Nizozemske dobila pred skoraj tremi leti, ko nisva našla enostavnega in digitalnega načina, kako pomagati dobrodelnim projektom. Razmišljala sva – cel internet temelji na oglaševanju, podjetja za to porabijo ogromne zneske – kaj če bi model obrnili v prid dobrodelnim organizacijam,« pojasnjuje Černuta.

Translate »