V zadnjem času je veliko govora o švedski petnajstletnici Greti Thunberg, ki se je odločila za svojevrsten upor proti pomanjkanju resničnih ukrepov za zajezitev podnebnih sprememb s strani tistih, ki so na položaju moči – bodisi politikov in gospodarstvenikov, kot tudi samega šolskega sistema.

Vprašanje,  ki si ga je zastavila, je enostavno: Zakaj bi se v šoli učila česarkoli, ko pa politiki ne upoštevajo dejstev?

Septembra 2018 je vsak dan mirno sedela pred švedskim parlamentom ter delila letake z napisom »To počnem, ker vi, odrasli, uničujete mojo prihodnost.«

Svoj protest še  vedno nadaljuje.

Njeno dejanje je sprožilo val protestov med učenci na različnih delih sveta, ki so se razrasli v svetovno gibanje za podnebno pravičnost. Decembra 2018 je imela govor na mednarodni podnebni konferenci v Katovicah na Poljskem, kjer je sporočilo predala predstavnikom držav, ki se že desetletja pogajajo o vejicah in pikah v podnebnih sporazumih, namesto, da bi poprijeli za resnične akcije.

Njena iskrica je zanetila požar. K protestom so pristopile izobraževalne in druge ustanove. Po vsem svetu se pripravljajo tudi protesti na svetovni dan upora proti pomanjkanju ukrepanja na področju podnebnih sprememb, ki se bo zgodil 15. marca letos. 

Ta primer nas opominja, da moramo predvsem odrasli sprejeti svojo odgovornosti in ukrepati za boljši jutri vseh mladih tega sveta. Nekateri preko svoje politične ali ekonomske moči, drugi preko svoje vzgojno izobraževalne funkcije. Sporoča nam, da mladi niso zgolj prejemniki informacij in pasivni poslušalci, temveč da jim je mar. To so dokazali tudi mladi iz štirih držav, s katerimi smo sodelovali v okviru projekta Moja revolucija, ki so skupaj sestavili mladinski manifest, ter ga naslovili na voditelje Evropske unije.

Pomembno je, da odrasli  dajemo mladim zgled – tako preko besed, ki jih posredujemo, kot tudi preko dejanj na osebni in družbeni ravni.

Smo v času premora med potrošniškimi prazniki, pri katerih hitro pozabimo na vrednote, ki jih zagovarjamo. Tudi naši nakupi in obdarovanja puščajo še kako velik vpliv na podnebne razmere ter na razmere, v katerih delujejo in živijo posamezniki ter skupnosti po svetu. Pred nami so valentinovo, dan žena, materinski dan, dan očetov, pust, če naštejem samo najbližje. Tudi in predvsem ob takih priložnostih je prav, da mladim pokažemo ter povemo, da lahko naklonjenost kažemo tudi na okolju in družbi prijazne načine. To pa lahko storimo bodisi preko ne-nakupovanja nepotrebnih artiklov, pogovora, z organizacijo ali pomočjo pri organizaciji protesta, pisanja pisem odločevalcem bodisi izvedbo aktivnosti za dobrobit lokalne skupnosti. Lahko izvedemo kakšno izmed aktivnosti globalnega učenja, ki na vključujoč način opozarjajo na probleme današnjega sveta ter spodbujajo mlade in malo manj mlade, da se kot aktivni posamezniki povežejo v aktivne skupnosti in prispevajo k oblikovanju sveta, ki bo prijazen tudi njim. Da je potrebno spreminjati sistem, ki se vede, kot da jutri ni pomemben, da izvedemo spremembe v razredu, šoli, lokalni skupnosti ali pa se pridružimo svetovnim gibanjem – ne zgolj s pritiskom na tipko ali drsenjem po ekranu, temveč tudi v realnem, materialnem svetu.

focus_nov_20090514Globalno učenje je eno izmed pomembnejših orodij, ki nam pri tem lahko pomaga.

Uživajte v branju in se vidimo ob naslednji akciji.

                      “I am doing this because you adults are shitting on my future.”

Pripravila: Živa Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj

 


Razmišljanje je nastalo v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve.
Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1

Translate »