V okviru sklopa “Mladi o migracijah” projekta MigratED so dijakinje Gimnazije Celje – Center razmišljale o migracijah. Svoj prispevek je delila Benjamina Breznikar.

»Nikoli se nisem preveč poglabljala v osebne zgodbe migrantov, saj sem, priznam, raje prisluhnila medijem«

Migracije oziroma selitve so kompleksen globalni pojav, s katerim se srečujejo vse države po svetu. Države so tako lahko izvor migracij, prehodni cilj potovanja ali mesto priselitve, po navadi celo vse troje hkrati.

Srečevanje z ljudmi druge narodnosti, s katerimi nas vežeta skupna zgodovina in življenje v skupni državi, je vsakodnevna praksa. Tudi srečevanje z ljudmi z različnih koncev sveta ni tako neobičajno zaradi delovnih migracij, študija, preteklih in sedanjih študijskih izmenjav ter združitve družin. Prisilne migracije so poseben pojav selitev prebivalstva (beg pred preganjanjem, naravnimi katastrofami, podnebnimi spremembami ali nestabilnostmi v državi izvora). Zaradi tega je zelo pomembna medkulturna komunikacija in dialog v vsakdanjem življenju. Obstajajo številne subkulture in razlike med posamezniki znotraj skupine ljudi. Opredeljujejo jih skupen jezik, isto državljanstvo, kraj bivanja, spol, starost in etnična skupina.

Vzroki za migracije so lahko študij v državi, usposabljanje za delo, zaposlitve, združitve oziroma oblikovanje družine, begunci, iskalci azila ali začasnega zatočišča. Glavni vzrok migracij je pretežno v iskanju boljših pogojev za življenje in izboljšanje socialnega položaja. Večinoma so politični, gospodarski, družinski in zdravstveni.

Migracije so stalnica v zgodovini človeštva. Tisočletja so se ljudstva preseljevala, že stoletja z vseh vetrov nastajajo narodi, nacije in konfederacije. Vsakdo, čigar spomin zaobjame nekaj generacij svojih prednikov, se zaveda, da smo vsi prišli od nekod drugod in da bomo morda tudi sami nekoč postali migranti ali pa bodo to postali naši potomci.

Migracije pomembno prispevajo k vsem vidikom gospodarskega in družbenega razvoja po vsem svetu in bodo kot take ključ do doseganja ciljev trajnostnega razvoja.

Vzrok za migracije so lahko pomanjkljive priložnosti v izvornih državah. Migracije lahko v teh državah povečajo razvoj in vlaganje vanje, po drugi strani pa zapolnijo luknje na trgu dela v državah gostiteljicah in prispevajo k razvoju v tranzitnih državah, preko katerih migranti potujejo. So močno orodje za zmanjševanju revščine – ne le za migrante osebno, temveč tudi za njihove družine in širše skupnosti.

Imela sem čast prisluhniti zgodbi migranta iz Sirije. Na vprašanje »Kakšna je bila vaša izkušnja?« je odgovoril s tem, da mu ni bilo lahko in predvsem je poudaril, da mediji ne pokažejo prave slike migracij. Imel je le en par čevljev, za celotno pot, ker ni imel dohodkov, da bi si kupil nove. Ko je prispel v Slovenijo je povedal, da mu je bilo pomembno to, da je dobil delo, da se je lahko preživljal. Jezika se uči ob pogovoru, a nima priložnosti hoditi na različne tečaje slovenskega jezika. Kljub temu se trudi, da se nauči slovenskega jezika.

Najbolj me je zanimalo, kako ljudje reagirajo, ko ga vidijo na ulici; ali imajo predsodke, mu dajejo čudne poglede. Na moje presenečenje je odgovoril, da v Sloveniji še ni doživel te diskriminacije na lastni koži. Povedal je, da se mu Slovenci glede tega zdimo zelo sprejemljivi, kar me je definitivno presenetilo na pozitiven način.

Po tem, ko sem prisluhnila njegovi zgodbi, sem se definitivno zamislila. Nikoli se nisem preveč poglabljala v osebne zgodbe migrantov, saj sem, priznam, raje prisluhnila medijem. Šele po poznavanju zgodbe tega migranta sem se dejansko »streznila« in na lastni koži spoznala, kako lahko mediji drugačnost predstavijo na slab način.

Sirijske migrante pogosto povezujemo z njihovo vero, Islamom. S tem pa najpogosteje povežemo nasilje, kriminal. Pa se kdaj vprašamo, zakaj? Na to vprašanje s prepričanjem odgovorim, da so za to povezavo krivi mediji. Teme radi »napihujejo« in s tem privabljajo pozornost bralcev, kar seveda deluje v njihovo korist, a po mojem mnenju to pripomore diskriminaciji ne samo pri nas, ampak tudi po svetu.

Benjamina Breznikar, 2.d, Gimnazija Celje Center

Fotografija: iz prispevka avtorice


Razmišljanje je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta #MigratED, v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA. V okviru projekta je bila v sodelovanju z Mirovnim inštitutom organizirana delavnica o migracijah za dijake in dijakinje Gimnazije Celje Center. Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Logo footer

gcc-logo-1-200x200

Translate »