“Pregledati moramo ‘strojno opremo’ Agende 2030, ne samo posodobiti ‘operacijski sistem'”, zaključuje “Spotlight” poročilo 2019, ki je bilo predstavljeno 11. julija na Političnem forumu na visoki ravni HLPF, ki prinaša pregled Agende 2030 za trajnostni razoj Združenih narodov. Sestanek je potekal pod pokroviteljstvom Global Policy Watch, Raziskovalnega inštituta ZN za družbeni razvoj (UNRISD) in Inštituta Friedrich-Ebert (FES). Pod naslovom “Reshaping governance for sustainability” (Preoblikovanje upravljanja za trajnost), poročilo civilne družbe raziskoje transformacijo inštitucij, premike moči in krepitev pravic.

Dogodek je izpostavil ideje, ki so jih prispevale številne avtorice in avtorji poročila. Barbara Adams, moderatorka in predsednica izvršnega odbora Global Policy Forum in Luise Rürup s FES sta odprli debato s pozivom k “resnim premikom v velikih politikah, resničnemu premisleku o javnem sektorju.” Poročilo in njegovi avotrji in avtorice od vlad zahtevajo, da prevzamejo svojo odgovornost v javnih financah in prinaša priporočila za močne institucije ter primerne regulacije trgov, ki so se dokazali kot neučinkoviti. Vse predstavitve na panelu so poudarjale potrebo po premisleku o razvojni hegemoniji.

Kate Donald iz Centra za ekonomske in socialne pravice (CESR) je o tem raziskovala skozi perspektivo politik varčevanja, ki jih je promoviral in podpiral Mednarodni denarni sklad (IMF), in se vse bolj kažejo v večajočih se neenakostih v Egiptu in Braziliji. Medtem ko IMF priznava da so neenakosti kritične, tradicionalno razumevanje varčevanja in strukturno prilagajanje delajo proti zmanjševanju neenakosti. Na primer, ko je Brazilija pred dvema letoma uvedla radikalno zamrznitev javne porabe za 20 let, da bi zmanjšala fiskalni primanjkljaj in ponovno višanje naložbenega razreda, je IMF podpiral reze, ki so povzročili 20 % zmanjšanje javne porabe za zdravstvo in izobraževanje. Retorika IMF glede zmanjševanja neenakosti ni preprečila, da bi favoriziral politike, ki jih povečujejo in delajo proti CTR-jem. Njeno poglavje najdete tukaj.

Več o posmaeznih poglavjih lahko preberete tukaj.

Celotno poročilo lahko prenesete tukaj.

Translate »