V tednu pred svetovnim dnevom hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, Focus skupaj z mednarodnimi partnerji v številnih evropskih državah organizira protestne e-akcije in druge aktivnosti, s katerimi želijo ozaveščati o kršitvah človekovih pravic in uničevanju okolja vzdolž globalnih verig preskrbe s hrano. Poudariti želijo tudi nujnost sprejema ambiciozne in zavezujoče zakonodaje na ravni celotne EU.

Nove ankete kažejo ogromno podporo javnosti tovrstni zakonodaji, pri čemer se Slovenija uvršča v sam vrh. Danes objavljena raziskava kaže, da več kot 80 odstotkov prebivalcev Slovenije želi strogo zakonodajo, na podlagi katere bi podjetja odgovarjala za kršitve človekovih pravic in okoljsko škodo.

Zavezništvo nevladnih organizacij izpostavlja težave v verigah preskrbe s hrano in poziva k strogem zakonu o dobavnih verigah EU, ki bo zaščitil človekove pravice in okolje. Še posebej opozarja na najšibkejše člene dobavnih verig – ženske in delavce migrante in upoštevanje vse hujše podnebne krize, kar mora odražati tudi prihajajoča zakonodaja.

Globalni agro živilski sistem je v zaskrbljujočem stanju: skoraj vsak prehrambeni izdelek v evropskih supermarketih vsebuje “nevidne sestavine” – prezrte človeške in okoljske stroške proizvodnje hrane, kjer so bile kršene človekove pravice in uničeno okolje. Mednarodna kampanja “Our Food. Our future”, ki vključuje 23 organizacij iz EU, Južne Afrike in Brazilije, poziva k radikalni reformi prehranskega sistema za pravične kmetijske dobavne verige. Dolgo pričakovani osnutek zakonodaje o evropski dobavni verigi o dolžni skrbnosti na področju človekovih pravic in okolja (mHREDD), ki naj bi ga predložila Evropska komisija do konca oktobra, bi poslovne prakse usmeril proti družbeno odgovornejšemu in pravičnejšemu poslovanju podjetij, ki spoštujejo človekove pravice in okolje.

Z zavezništvom “Our Food. Our future” zato vabimo in pozivamo vse, da se nam pri izvajanju pritiska za ambiciozno zakonodajo pridružijo. Z akcijo pošiljanja elektronskih sporočil pozivamo pristojne komisarje EU Didierja Reyndersa, Thierryja Bretona in podpredsednico Komisije Věro Jourová k predložitvi ambicioznega predloga. Ne želimo si še nadaljnjega prelaganja objave predloga zakonodaje.

 “Pravi čas za sprejem močne zakonodaje je ZDAJ – dovolj je poročil in raziskav o kršitvah človekovih pravic v dobavnih verigah. Dovolj je tudi poročil in raziskav ter izkušenj o medsebojnem vplivu prehranskega sistema in podnebnih sprememb. Dovolj nezavezujočih obljub podjetij, ki so vpletena v kršitve in uničevanje. Potrebujemo zakonodajo, ki bo vključevala celotno dobavno verigo. Najšibkejši členi so pogosto prav na začetku. Ne smemo dopustiti, da bi se odgovornost prikrivala preko navideznih podjetij. In če želimo zagotoviti implementacijo, mora vsebovati tudi civilno odgovornost,” poudarja predsednica okoljske organizacije Focus mag. Živa Kavka Gobbo.

Raziskava YouGov je pokazala sledeče:

  • 93 % prebivalcev Slovenije se je strinjalo, da bi morala biti podjetja zakonsko zavezana, da ne dopuščajo kršitev človekovih pravic – na primer prisilnega dela ali odvzema zemljišč.
  • 92 % se je strinjalo, da bi morala biti podjetja zakonsko zavezana, da ne prispevajo k okoljski škodi – na primer k onesnaževanju zraka ali uničenju biotske raznovrstnosti – zunaj EU.
  • 88 % se je strinjalo, da morajo biti podjetja, ki po vsem svetu povzročajo ali prispevajo h kršitvam človekovih pravic in okoljskim kaznivim dejanjem, pravno odgovorna.
  • Ko so jim našteli primere kršitev okoljskih in človekovih pravic zunaj EU, se je 90 % anketiranih prebivalcev Slovenije strinjalo, da bi bilo treba žrtvam omogočiti, da bi lahko pravico iskale na sodiščih v državi, v kateri imajo odgovorna podjetja sedež.
Translate »