Več kot 60 odstotkov mater ukrajinskih beguncev na Poljskem doživlja hudo stisko, je ob dnevu boja za duševno zdravje – 18. 5. 2023, sporočil Sklad ZN za otroke (UNICEF) in poudaril psihološke posledice vojne v njihovi domovini. Ugotovitev je rezultat raziskave, ki jo je izvedel UNICEF-ov urad za begunce na Poljskem. Raziskava je razkrila, da je 53 odstotkov beguncev od prihoda v državo razmišljalo o pomoči na področju duševnega zdravja. “Psihosocialni davek vojne v Ukrajini je ogromen, zato rezultati te raziskave niso presenečenje,” je dejal Dr. Rashed Mustafa Sarwar, ki vodi urad, ustanovljen le nekaj tednov po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022. Od takrat se je za začasno zaščito po Evropi prijavilo več kot štiri milijone Ukrajincev. Več kot 1,6 milijona jih je na Poljskem, od tega je 90 odstotkov žensk in otrok.

V raziskavi je bil uporabljen vprašalnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za samoporočanje, ki s petimi preprostimi in neinvazivnimi vprašanji meri psihološko počutje. Rezultati so pokazali, da je več kot 30 odstotkov mater doživljalo visoko stopnjo duševne stiske, več kot 30 odstotkov pa hudo. Večina anketiranih je poročala o občutku nemoči in posledično o iskanju strokovne pomoči. K stresu so prispevale negotovost glede prihodnosti, skrb za družino in prijatelje v Ukrajini ali drugje ter žalost zaradi vojne. Visoka stopnja stiske je bila povezana tudi s težavami, povezanimi z denarjem, stanovanjem, službo, jezikovnimi težavami, dostopom do zdravstvenega in otroškega varstva.

UNICEF je rezultate raziskave uporabil pri pripravi nacionalne spletne kampanje na Poljskem, namenjene ukrajinskim materam. V kampanji so ukrajinskim materam na voljo informacije o razpoložljivi psihološki podpori in strategijah spopadanja s težavami. Cilj kampanje je zagotoviti podporo vsem najranljivejšim, ki so pobegnili pred vojno v Ukrajini in jih spodbuditi za preventivno iskanje strokovne pomoči na področju duševnega zdravja.

Pripravila: NT

 

Translate »