Onesnaženost zraka je svetovna grožnja. Devetindevetdeset odstotkov človeštva diha zrak, v katerem so saje, žveplo in druge strupene kemikalije, pri čemer so najbolj izpostavljene države z nizkimi in srednjimi dohodki. Vsako leto zaradi tega predčasno umre sedem milijonov ljudi, onesnaženost zraka pa je tesno povezana z globalnim segrevanjem.

Onesnaženost zraka ne pozna meja, saj potuje na tisoče kilometrov in z vetrom širi onesnaženje. Podnebna kriza ima uničujoče in vse večje posledice na vseh celinah na Zemlji.

Globalni problemi zahtevajo globalne rešitve. Skupaj moramo ukrepati za čist zrak, kar je tema letošnjega mednarodnega dneva čistega zraka za modro nebo.

Skupaj moramo pospešiti pravičen in enakopraven prehod od fosilnih goriv, zlasti premoga, k čisti obnovljivi energiji, pri tem pa zagotoviti, da nihče ne bo zapostavljen.

Da bomo to lažje dosegli, sem predlagal pakt za podnebno solidarnost, s katerim bi si vsi veliki onesnaževalci dodatno prizadevali za zmanjšanje emisij, bogatejše države pa bi mobilizirale finančna in tehnična sredstva za podporo gospodarstvom v razvoju. Predlagal sem tudi agendo za pospešitev, ki bo ta prizadevanja še okrepila. Vse države pozivam, naj ju uresničijo.

Podpreti moramo tudi prehod na čiste vire za kuhanje in električna vozila. V mestih moramo spodbujati hojo in kolesarjenje ter vzpostaviti sisteme, s katerimi bo odgovorno ravnanje z odpadki postalo nekaj povsem običajnega. Ukrepati moramo v skladu z zavezo o zmanjšanju emisij metana.

Ozračje je naše skupno dobro in naša skupna odgovornost. Skupaj ga očistimo, zaščitimo svoje zdravje in poskrbimo za zdrav planet za prihodnje generacije.

— António Guterres, generalni sekretar

Vir: Organizacija združenih narodov

Translate »