Ta teden so organizacije UNICEF, Plan International in UN WOMEN predstavile poročilo “Novo obdobje za dekleta: 25 let napredka”. Opozarjajo, da danes sicer zaključi šolo več deklic kot kadar koli prej, vendar napredek pri izobraževanju ni prispeval k oblikovanju družbe enakih možnosti za deklice in okolja z manj nasilja.

Poročilo ugotavlja, da se je število deklic, ki ne hodijo v šolo, v zadnjih 20 letih zmanjšalo za 79 milijonov, v zadnjem času pa je v srednješolsko izobraževanje vključenih celo več deklic kot dečkov. Kljub temu se kaže, da je nasilje nad deklicami in ženskami pogosto. Leta 2016 so namreč predstavljale 70 % identificiranih žrtev trgovine z ljudmi, okoli 13 milijonov deklet starih od 15 do 19 let pa je bilo žrtev posilstva.

Danes so dekleta žrtve nasilja vsepovsod. Ugotavljajo pa tudi, da škodljive prakse, kot so otroške poroke in pohabljanje ženskih spolnih organov, prizadenejo milijone deklet in žensk. V otroštvu je poročenih vsako leto 12 milijonov deklic, 4 milijone pa ogroža pohabljanje spolnih organov.

Poročilo opozarja tudi na negativne trende pri prehrani in zdravju deklet. Globalizacija in prehod na procesirano hrano sta povzročila povečano uživanje nezdrave hrane in sladkanih pijač, kar je vodilo v povečanje prekomerne teže in debelosti v otroštvu in mladostništvu. Med letoma 1995 in 2016 se je razširjenost prekomerne teže med deklicami, stari od 5 do 19 let, skoraj podvojila.

Zaskrbljujoče je tudi slabo duševno zdravje. Samomor je trenutno drugi najpogostejši vzrok smrti pri mladoletnicah. Prav tako so mlada dekleta izpostavljena spolno prenosljivim okužbam.

Podajajo sledeča priporočila:

  • Omogočiti priložnosti dekletom vseh narodnosti, okolij ter socialnega statusa, da sodelujejo v procesih odločanja,
  • povečanje naložb v politike in programe usmerjene v izboljšanje položaja deklic
  • povečanje naložb v zbiranje, analizo in uporabo visokokakovnostnih podatkov.

Vir: UNICEF

Translate »