Pred svetovnim dnevom svobode medijev je platforma Sveta Evrope za zaščito novinarjev objavila letno poročilo o stanju na področju svobode medijev v Evropi za leto 2019. Poročilo opozarja, da je stanje medijske svobode v Evropi kritično in da se politični nadzor krepi. Poročilo poziva države članice Sveta Evrope, naj proti pritiskom na neodvisno novinarstvo ukrepajo in zaščitijo svobodo medijev.

Poročilo je zlasti kritično do Rusije, Azerbajdžana, Malte, Srbije, Bolgarije in Turčije, ki kljub manjšemu številu zaprtih novinarjev ostajajo »izjemno represivne«. Kritično je tudi do Francije, ki je lani zabeležila izrazit porast nasilja nad novinarji, ki so spremljali proteste gibanja rumenih jopičev proti vladni politiki. Slovenije poročilo, ki obravnava dogajanje v letu 2019, ne omenja.

Poročilo nadaljnje ugotavlja, da se politični nadzor nad objavo informacij krepi na različne načine, prek državnega ali oligarhičnega prisvajanja medijev, vsiljivega nadzora, kibernetskih napadov, zapiranja kritičnih medijev, sodno nadlegovanje novinarjev in uvedba ukrepov proti »lažnim novicam«, katerih glavni namen je zakriti cenzuro.

Lani sta bila v državah članicah Sveta Evrope ubita dva novinarja, in sicer Lyra McKee, ki je poročala o nemirih na Severnem Irskem, in Vadym Komarov med spopadi v Ukrajini. V Turčiji, Azerbajdžanu, Rusiji in ukrajinskem ozemlju Krim, ki je pod nadzorom Rusije, je bilo zaprtih najmanj 105 novinarjev.

Poročilo z naslovom “Hands Off Press Freedom: Attacks on Media in Europe Must Not Become a New Normal” je na voljo v naši spletni knjižnici.

Translate »