V okviru projekta Spremeni tok, v katerem naslavljajo problematiko onesnaženosti morja preko t. i. sodelovalne znanosti (ang. citizen science), je PINA oktobra izvedla dve dijaški delavnici.

V novi laboratorij HEKA so povabili koprske dijake srednje ekonomske in poslovne šole. Delavnici sta bili namenjeni ozaveščanju mladih o pomenu razvojnega sodelovanja, natančneje o Agendi 2030 in 14. cilju trajnostnega razvoja – ohranjati ter vzdržno uporabljati oceane, morja in morske vire za trajnostni razvoj.

Odkrivanja mikroplastike in drugih antropogenih onesnaževal v našem morju so se udeleženci lotili na nekoliko drugačen, izkustven način, saj sta delavnici temeljili na konceptu sodelovalne znanosti , ki omogoča posameznikom, da sodelujejo in prispevajo k znanstveno-raziskovalnim procesom in s tem posledično krepijo svoje znanje, njihovo znanstveno pismenost, boljše razumevanje pojavov in prav sodelovanje jih aktivira, da prispevajo k trajnostnemu življenju na Zemlji.

Tako so se dijaki preizkusili v analizi vzorcev lokalne morske vode in peska iz lokalne plaže. Analiza je vključevala vzorčenje peska, ekstrakcijo mikroplastike iz peska, analiziranje peska iz lokalne plaže pod mikroskopom in analiziranje mikroplastične sestave s pomočjo različnih do-it-yourself pristopov. Eden izmed takih je bil izdelava stolpca gostote iz različnih tekočin, kot so med, agavin sirup, sončnično olje, sadnega sirupa in bencina, v katere so nato dijaki spustili vzorce plastike in ugotavljali gostoto mikroplastike.

Na drugi delavnici so se dijaki spoznali z osnovami virtualne resničnosti (VR), ki je eden izmed inovativnih načinov, kako lahko tudi z umetnostjo opozorimo širšo javnost o posledicah človeškega onesnaževanja morja. Na delavnici so se dijaki spoznali s pristopi in tehnikami VR snemanja, izdelali so svoja kartonska VR očala ter z različnimi tipi VR očal vstopili v različne virtualne realnosti (reka, gozd). Nato pa so sodelovali pri snemanju ozaveščevalnega videa z vodoodporno kamero.

Več TU.

PINA je svoj projekt Spremeni tok predstavila tudi v oddaji Dobro jutro, 22. septembra 2021, na TV Koper – Capodistria: povezava od minute 4:30 naprej.

Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Translate »