V današnjem svetu se proizvodnja plastike močno širi, plastika je po navadi namenjena enkratni uporabi in plastični odpadki končajo na odprtih odlagališčih, v oceanih ter ob cestah. Nedvomno so plastični odpadki trenutno med najpomembnejšimi temami, ki vplivajo na okolje in zdravje ljudi. Vendar lahko odpadki spreminjajo življenja ljudi, kar kažejo zgodbe osmih žensk iz Južne Afrike, ki jih predstavlja Global Citizen.

Čeprav je bilo leta 2016 okrog 42 % plastike, uporabljene v Južni Afriki, ponovno uporabljene, je po podatkih South African Plastic Recycling Organisation na odlagališčih pristalo več kot pol milijona ton plastike. Vendar lahko z recikliranjem samo ene plastenke prihranimo dovolj energije za osvetlitev 60-vatne žarnice do 6 ur in tako ustrezneje uporabimo plastiko.

Ženske vodijo prizadevanja na področju izkoriščanja moči plastike in recikliranja. Global Citizen predstavlja pet žensk iz Južne Afrike, ki kažejo, da plastični odpadki ne smejo biti smeti, saj imajo moč preoblikovati življenja ljudi

  1. Lynn Worsley – All Women Recycling

Cilj organizacije All Women Recycling oz. »Vse ženske reciklirajo« je zmanjšati plastične odpadke in ranljive ženske opolnomočiti z zagotavljanjem poslovnih veščin ter prodajnih spretnosti. Podjetje s sedežem v Cape Town-u je ustanovila Lynn Worsley, ki si z aktivnostmi podjetja prizadeva prispevati k varstvu okolja in opolnomočenju žensk. Organizacija iz zavrženih plastenk izdela okolju prijazno darilno škatlo, znano pod imenom Kliketyklikbox. Vsak dan prodajo okoli 350 darilnih škatel, s čimer so leta 2016 1,2 milijonom plastenkam dali novo življenje.

  1. Thato Kgathlanye in Rea Ngwane – Rethaka Foundation

Thato Kgathlanye in Rea Ngwane sta našli inovativen način uporabe stare plastike ter zagotavljanja šolskih potrebščin za otroke. Fundacija Rethaka iz recikliranih plastičnih vrečk izdeluje šolske torbe »Repurpose«, imajo tudi integrirano sončno tehnologijo za električno napajanje, ki šolarjem, ki živijo v predelih Južne Afrike brez električnega omrežja, zagotavlja električno energijo in jim tako omogoča, da se lahko učijo, tudi ko je že tema. Fundacija otrokom, ki morajo daleč hoditi do šole, omogoča nadaljevanje učenja tudi zvečer, ko ni več naravne svetlobe. To krepi tudi zaposlitvene možnosti žensk.

  1. Salphy Nkoana – The Masupatsela Women’s Cooperative

Salphy Nkoana je leta 2011 ustanovila žensko zadrugo Masupatsela s ciljem podpore ženskam pri izkoreninjenju revščine v južnoafriškem mestu Tembisa. Organizacija zbira odpadke, ki jih je mogoče reciklirati, iz več kot 600 domov, nakupovalnih centrov in šol ter jih nato proda v tovarne, ki jih predelajo v druge plastične predmete. Člani skupnosti lahko organizaciji prodajo odpadke, ki jih je mogoče reciklirati, kar jim predstavlja vir dohodka. Zadrugo v celoti podpira občina, ki je zgradila dvorišče za ženske, kjer poteka recikliranje materialov, in zagotavlja potrebna sredstva, npr. vrečke za zbiranje odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati.

Ime Masupatsela v jeziku Sesotho pomeni »tisti, ki pokažejo pot«. Pri projektu ne gre le za ozaveščanje o vplivu onesnaževanja s plastiko, temveč tudi kaže, kako se lahko plastika uporablja za ustvarjanje dohodka v skupnosti.

  1. Quinette Goosen, Glinise Howard in Olive Grimsel – Projekt Uitenhage Recycling Mula Swop-Shop

Tri ženske iz Eastern Cape Quinette Goosen, Glinise Howard in Olive Grimsel otroke spodbujajo k sodelovanju v projektu recikliranja v zameno za točke. Projekt Uitenhage Recycling Mula Swop Shop, ki se je začel leta 2015, poteka po načelu izmenjave. Otroci za zbiranje materialov, ki jih je mogoče reciklirati, pridobijo točke, ki jih lahko nato »porabijo« za druge izdelke, kot so toaletne potrebščine, igrače, pisarniške potrebščine. V projektu je sodelovalo več kot 700 otrok, v Mula Swop Shop pa je na teden nakupovalo do 300 gospodinjstev. Prav tako je projekt prispeval k odstranitvi skoraj 74.000 kilogramov plastike iz skupnosti.

  1. Nelisiwe Radebe – Remarkable Waste Management

Nelisiwe Radebe se je dotaknilo zavedanje o tem, kaj se dogaja v okolju, kadar se z odpadki ne upravlja pravilno. Zato je ustanovila podjetje za recikliranje Remarkable Waste Management z namenom organiziranja odpadkov, da ne končajo na odlagališčih in povzročajo onesnaženje. Njeno podjetje ponuja zaboje za recikliranje in celostne storitve ravnanja z odpadki, (varno) odstranjevanje odpadkov ter storitve recikliranja. Njen model člane skupnosti spodbuja k recikliranju tako doma kot na delovnem mestu. Najprej identificirajo različne vrste odpadkov (npr. hrano, pločevinke, steklo in papir) ter jih nato razvrstijo v ločene zaboje za recikliranje. Podjetje tako prispeva k ustvarjanju delovnih mest, zagotavlja usposabljanja in ozavešča o ohranjanju okolja.

Translate »