Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila letno poročilo o migracijah, v katerem ugotavlja, da se je migracijski tok v države članice OECD v letu 2018 malce povečal, za 2 % od leta 2017, torej okrog 5,3 milijonov novih stalnih migrantov in migrantk. Povečale so se družinske in delovne migracije, medtem ko je število prošenj za azil strmo padlo.

Poročilo “The OECD International Migration Outlook 2019” pravi, da se je število prošenj za mednarodno zaščito v letu 2018 zmanjšalo na 1,09 milijona, kar je 35 % manj kot je bilo prošenj vloženih v 2015 in 2016, ko je bilo vloženih rekordno visoko število 1,65 milijonov. Največ prosilcev_k  je prišlo iz Afganistana, sledijo Sirija, Irak in Venezuela. Zaradi padca števila prošenj, se je pomanjšalo tudi število registriranih begunk in beguncev, padlo je za 28 %.

Možnosti za zaposlitev so se migrantom_kam v letu 2018 še naprej izboljševale, kar je nadaljevanje pozitivnih trendov, ki jih opažajo že zadnjih pet let. Povprečno je v državah OECD 68 % migrantk_ov zaposlenih in stopnja brezposelnosti je padla pod 9 %. Kljub temu se mladi in nizko izobraženi imigrant srečujejo z več težavami na trgu dela.

Začasne delovne migracije so se bistveno povečale v letu 2017 in dosegle 4,9 milijonov, v primerjavi s 4,4 milijoni v 2016. To je najvišja raven odkar je OECD začela poročati o tem pred več kot desetletjem. Poljska je je glavna trenutna destinacija za delovne migracije, pred ZDA. Na področju EU in EFTA delavci in delavke, ki jih njihovi delodajalci “pošljejo” na delo v druge države EU/EFTA, predstavljajo največjo skupino začasnih delavcev, skoraj 2,7 milijonov.

Nadaljevanje povzetka v angleščini najdete tukaj.

Poročilo lahko v angleščini v celoti preberete tukaj.

Translate »